De organisatie is in handen van: Heleen Barbas (voorzitter), Karen Ammerlaan, Nico Postma en Gerard Geerlings.
De organisatie is in handen van: Heleen Barbas (voorzitter), Karen Ammerlaan, Nico Postma en Gerard Geerlings. De Volksuniversiteit

Gesprek aan de Eem; Volksuniversiteit in gesprek over de zorg in 2030

22 februari 2022 om 10:15 Maatschappelijk

AMERSFOORT De Volksuniversiteit Amersfoort verzorgt op donderdagavond 24 februari het derde Gesprek aan de Eem. Deze keer is de zorg het thema. Centraal staat de vraag: wie zorgt er in 2030 voor mij, voor mijn buren en voor mijn buurt?

Tijdens het gesprek worden antwoorden gezocht op vragen zoals: hoe kun je als burger zelf verantwoordelijkheid nemen voor mensen met een zorgvraag in je directe omgeving? Lever ik zelf zorg of organiseer ik professionele ondersteuning? Wat kan ik doen om kwetsbare mensen zich thuis te laten voelen in hun buurt? En op welke manier kan de zorg beter georganiseerd worden zodat zij toegankelijk en betaalbaar blijft voor iedereen? 

ERVARING Drie sprekers zullen vanuit hun ervaring ingaan op dit soort vragen: een directrice, een bestuurder en een hoogleraar. Gul Dolap-Yavuz is directrice van de Stichting Beytna, een ontmoetingscentrum voor ouderen. Gul heeft een uitgesproken mening over de organisatie van de zorg: ,,De welzijnsondersteuning is nu een versnipperd doolhof. En ik wil graag dat er cultuurintensieve zorg komt”. Jan Huurdeman is voorzitter van Bewoners033, een netwerkorganisatie die bewonersinitiatieven ondersteunt. Jan koestert een sterke wens: ,,Bewonersinitiatieven moeten veel zichtbaarder worden! En ze moeten verbonden worden met elkaar.” De derde spreker is Hans van Ewijk, emeritus hoogleraar Grondslagen van het maatschappelijk werk. Gevraagd naar zijn visie antwoordt hij: ,,Erken dat de wereld complex is en dat niet iedereen makkelijk mee kan komen. En eventuele ondersteuning moet van iemand komen die de sociale structuren kent van de buurt.” 

LEEFBAARHEID Gesprek aan de Eem is een nieuw initiatief van de Volksuniversiteit Amersfoort en wordt georganiseerd door vier betrokken Amersfoorters: Alet van ’t Eind, Karen Ammerlaan, Nico Postma en Gerard Geerlings. Het doel van deze gesprekken is om maatschappelijke thema’s te bespreken vanuit het lokale Amersfoortse perspectief. 

ONTMOETINGSPLATFORM Na de pauze wordt de zaal betrokken bij het gesprek. De nieuwe voorzitter van de Volksuniversiteit Heleen Barbas vertelt hierover: ,,Het is mooi dat we naast ons brede aanbod aan cursussen en lezingen ook op deze manier een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van onze stad. Mensen kunnen elkaar op deze manier vinden en nieuwe bewonersinitiatieven tot bloei brengen. We willen graag een ontmoetingsplatform zijn.”

Het Gesprek aan de Eem is op donderdagavond 24 februari om 19.30 uur in KAdE-café aan het Eemplein. Entree is 10,00 euro.
Aanmelden kan via:
www.vuamersfoort.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie