,,Een mooier boek voor deze zomer kan ik me niet voorstellen", zegt Hans Loeve.
,,Een mooier boek voor deze zomer kan ik me niet voorstellen", zegt Hans Loeve. Riemer
Boek van de maand

‘Tegen de liefde kun je niets doen’

29 juni 2022 om 08:30 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van Boekhandel Riemer, een boek dat er om verschillende redenen uitspringt. Deze maand: De Grote Zomer van Ewald Arenz. 

Loeve: ,,Een mooier boek voor deze zomer kan ik me niet voorstellen. Friedrich beleeft de zomer van zijn leven met zijn vriendin Beate, zijn zus Alma en zijn beste vriend Johann. Het heet een coming of age roman waarin onze verteller verliefd en volwassen wordt. Het alom bekende verhaal? Ja, maar er er is gelukkig veel meer en door de directe stijl en de verrassende gebeurtenissen, wordt het nergens clichématig.

Friedrich moet voor twee vakken bijspijkeren tijdens de zes weken zomervakantie en moet bij zijn opa en oma logeren (vijftigers, dus nog relatief jong). Oma Nana is een schat en verwent hem met heerlijk eten en een luisterend oor, maar zijn opa is een norse man en hij is bang voor hem. Friedrich zwemt graag, het liefst in de regen. Hij wil van de zeven meter springen, maar hij is doodsbang. Twijfel, twijfel, totdat hij een stem achter zich hoort: ,,He durf je niet?” Vanaf dat moment is hij verkocht en verslingerd aan de mooie lange benen van Beate. Ze springen samen en dan is ze weg. Maar de verliefdheid blijft. Dan volgt een zoektocht naar haar en schoorvoetend ontluikt er liefde tussen hen.

DENKEN EN DOEN Het is nergens te luchtig, want Friedrich gaat praten met zijn oma. Hij snapt niet ze ooit met zijn grootvader begon. Hoe kun je ooit van zo’n autoritaire man houden? Zijn oma: ,,Als de liefde je eenmaal te pakken heeft kun je daar niets tegen doen. Veel begrijpt hij er niet van totdat hij een dagboek vindt van zijn oma en kan lezen hoe het allemaal zo gekomen is. Zijn oma slaat hem in zijn gezicht, zodra ze ontdekt dat hij er in gelezen heeft en praat niet meer tegen hem. De schrijver verstaat de kunst om haarscherp te omschrijven hoe tieners zich voelen en gedragen (of misdragen). Het doen zonder eerst na te denken. Regelmatig in het boek verkeer je in het nu waarin Friedrich op zoek is naar een graf. Wie ligt daar? Waarom is hij daar? Deze laag geeft een extra spanning in het boek en houdt je steeds bij de les. Net als het allemaal koek en ei lijkt worden tussen Friedrich en Beate, gebeurt er iets wat hun leven op de kop zet. Met name als Johann zijn vader en zijn verstand verliest, gaat het helemaal mis. Intussen blijkt opa toch wel wat gevoel te hebben in zijn lijf. Sterker nog: onder de dikke huid zit een liefde voor Friedrich die er langzaam onder vandaan komt. Als Friedrich en cohorten een graafmachine aan de praat krijgen, en een ravage aanrichten helpt zijn opa hem op zijn manier uit de brand. En hij hoort van oma Nana dat zijn opa wilde dat hij bij hen kwam; hij was niet eens gestuurd door zijn autoritaire moeder. Hij leert lief te hebben en te vertrouwen. Alles lijkt goed te komen totdat Beate een brief krijgt van haar moeder. 

Hoe dit boek te bestellen?
Een digitale versie is te vinden op: www.boekhandel www.boekhandelriemer.nl. Daar staan ook andere tips. Boekhandel Riemer, Emiclaerhof 18, 3823 EM Amersfoort, 033 - 4560804, e-mail: amersfoort@boekhandelriemer.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie