Mirjam laat cliënten een kunstexpressie maken tijdens de therapie.
Mirjam laat cliënten een kunstexpressie maken tijdens de therapie. Arnoud J Spaaij
Ondernemend

Psychisch uiten met hulp van kunst

9 februari 2022 om 08:00 Zakelijk

AMERSFOORT Soms blijkt het lastig om zelf je leven goed op de rit te houden of te krijgen; een gebeurtenis of levensfase geven je instabiliteit. Je expressies vertellen daar veel over en Mirjam ter Maat kan je helpen vanuit haar hulpverleningspraktijk Denk-beeldend.

De praktijk van Mirjam ter Maat is, samen met verschillende bedrijven en maatschappelijke voorzieningen, gevestigd in het gebouw van het Onze Lieve Vrouwe ter Eemklooster. Heel wat mensen in Amersfoort en omgeving hebben herinneringen aan deze prachtige plek aan de rand van de stad. Velen gingen er naar school en ook nu brengt de plek waardevolle lessen voor het leven.

PSYCHISCHE KLACHTEN Voordat Mirjam, vijf jaar geleden, met haar praktijk begon werkte ze zestien jaar als vaktherapeut beeldend in de GGZ: „Ik werkte met (jong) volwassenen met trauma en depressie, persoonlijkheidsstoornissen en hechtingsproblematiek. In de loop van de jaren heb ik ervaren dat mijn werk zinvol is. Vandaar dat ik vanuit mijn praktijk nu echt van betekenis kan en wil zijn.”

In de basis geeft Mirjam de mensen die ze helpt de opdracht zich creatief te uiten met kunst. „De therapie bestaat uit een behandelplan dat leidend is voor de beeldende opdrachten. Ik kijk niet alleen naar het resultaat. Het is ook niet echt van belang of je kunst kunt maken want het gaat om het proces. De manier waarop je iets maakt en creëert en hoe dat proces verloopt is waardevol; heb je bijvoorbeeld remmingen, hoe pak je het aan of op. Dergelijke dingen bepalen hoe iemand in het leven staat. Het behandelplan omvat fases en resulteert ook in een eindrapportage die de cliënt zelf ook meekrijgt.”

Op iedere leeftijd kun je in de knoop komen met de zin van je leven

THERAPIE Al tijdens haar studie vaktherapie koos Mirjam voor beeldende kunst. „In 2013 ben ik ook afgestudeerd als kunstdocent en naast vaktherapeut beeldende therapie deed ik ook de masteropleiding speltherapie. Complexe situaties waarin mensen geraken, zowel volwassenen als jongeren die niet lekker in hun vel zitten, kan ik vanuit die combinatie en expertise goed helpen. Ik merk wel dat veel problemen al vroeg zijn ontstaan. Veelal vanuit opvoeding. De vorming van en door het leven maakt dan vaak dat je in een bepaalde fase niet verder kan. Op iedere leeftijd kan je in de knoop komen met de zin van je leven.”

Mirjam helpt je met behulp van kunstuitingen naar jezelf te kijken. „Door naar het gemaakte werk te kijken en de ervaringen daarvan mee te nemen, lukt het de cliënt zich vaak beter te verwoorden. Door terug te kijken op het gemaakte werk kan de cliënt zich vaak ook realiseren hoe een situatie door hem of haar is ervaren. Hieraan woorden geven, zorgt voor begin van herstel.”

Mirjam: „Een therapie duurt doorgaans tussen een half jaar en een jaar. Al ben ik voorzichtig met afbakenen.” Een behandeling is vanzelfsprekend maatwerk. „Als voorbeeld heb ik pas een covid-patiënt behandeld. Ze had ernstige covid-klachten en een dergelijk trauma kan ik goed herkennen. Daarvoor nemen we natuurlijk de tijd.”

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING Met de ervaring van Mirjam kan ze veel doen voor mensen die graag met hun verbeelding en creativiteit werken. Mirjam heeft bovendien een bedrijf voor creatieve cursussen en workshops: Meesterwerken op Maat. Daarmee biedt ze aanvullende cursussen voor persoonlijke ontwikkeling.

Vaktherapie wordt vaak door aanvullende ziektekostenverzekeringen vergoed.

door Arnoud J Spaaij

Denk-beeldend, praktijk voor vaktherapie
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
0683533365
www.denk-beeldend.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie