Sigrid de Haan weet uit ervaring hoe samengestelde gezinnen goed  samen kunnen leven.
Sigrid de Haan weet uit ervaring hoe samengestelde gezinnen goed samen kunnen leven. Arnoud J Spaaij
Ondernemend

Stiefgoed helpt samengestelde gezinnen

2 februari 2022 om 08:30 Zakelijk

AMERSFOORT Samengestelde gezinnen, waarbij een of beide partners kinderen hebben uit een eerdere relatie, zijn er steeds meer. Soms kan dat complex zijn en juist op dat moment kan Sigrid de Haan veel betekenen.

Stiefgoed is een landelijke organisatie met lokale coaches en biedt coaching aan samengestelde gezinnen. In Amersfoort en omgeving werkt Sigrid de Haan als zelfstandige onder de vlag van Stiefgoed.
Sigrid zegt daarover: „Mijn missie is om samengestelde gezinnen te begeleiden naar meer rust en harmonie. Het leven in een samengesteld gezin is niet altijd gemakkelijk. Je hebt te dealen met de invloed van ex-partners, je nieuwe rol als stiefouder, verschillende opvoedstijlen en aanpassingsproblemen van de kinderen. Maar liefst twee op de drie samengestelde gezinnen valt binnen vijf jaar uit elkaar.”
Sigrid heeft zelf een samengesteld gezin met negen kinderen, vijf kinderen van haarzelf en vier van haar man. Ze lacht: „Ja, het is in ons gezin nooit saai. Ook wij hebben met vallen en opstaan geleerd hoe een samengesteld gezin werkt. Als je na een scheiding of overlijden van je partner weer een nieuwe liefde vindt, is dat natuurlijk geweldig.” Voor kinderen geldt dat gelukzalige gevoel heel wat minder. „Uit onderzoek is gebleken dat voor kinderen een samengesteld gezin meer stress oplevert dan de scheiding van ouders. Er wordt veel meer van hen gevraagd dan ouders vaak beseffen.”

GOEDE STURING Gezinnen kunnen rechtstreeks bij Sigrid aankloppen maar dikwijls volgt er ook een coachingstraject na verwijzing door hulpverleners of een huisarts. Gestart wordt er dan met de partners. „Zij staan aan het roer van hun samengestelde gezin. Als zij goede sturing geven, komt dat het hele gezin ten goede. Zo hoeven we de kinderen niet te belasten met coaching. Ondanks de beste intenties van partners zijn er vaak flinke onderhuidse spanningen in het gezin. Ik zoek naar de onderliggende oorzaken en ga daar met hen mee aan de slag.” Een traject duurt doorgaans 6 à 7 sessies van 1,5 uur.
„Systemisch werken en communicatie zijn van groot belang in de coaching. Ik werk met opstellingen. Daarmee kunnen we verhoudingen in het gezin duidelijk in beeld brengen,” legt Sigrid uit.

Mijn missie is gezinnen begeleiden

HULPVERLENERS Sigrid houdt maandelijks inloopspreekuur. Het is een inloop op afspraak en ideaal voor kleine vragen. „Dat kan gaan om een bezoekregeling zijn die wordt bijgesteld, of een opvoedvraag. Voor dergelijke kleine adviezen is een kort overleg doorgaans voldoende.”
Naast directe hulp geeft Sigrid ook trainingen aan hulpverleners die in hun werk in aanraking komen met samengestelde gezinnen. Jeugdhulpverleners, maatschappelijk werkers en andere direct betrokkenen. ,,Een samengesteld werkt nu eenmaal anders dan een gewoon gezin en het is fijn als daar door hulpverleners goed op ingespeeld wordt.”

Stiefgoed Amersfoort
Computerweg 1
3821 AA Amersfoort
amersfoort@stiefgoed.nl
0628976547

door Arnoud J Spaaij 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie