Natascha Rietveld is vrijwilliger bij het project Samen Oplopen.
Natascha Rietveld is vrijwilliger bij het project Samen Oplopen. Saskia Turk-Kruyssen

Project Samen Oplopen biedt ondersteuning: ‘Steuntje in de rug voor gezinnen’

Maatschappelijk

AMERSFOORT Zijn er in een gezin verschillende problemen tegelijk aan de hand? Normaal gesproken houden professionele hulpverleners zich dan bezig met het gezin. Toch is dat niet voor iedereen de beste oplossing. Om het gezin met allerlei dingen te helpen kan er ook een vrijwilliger bijspringen. Net als een goede vriend. Het project ‘Samen Oplopen’ verwezenlijkt dit.  

‘Samen Oplopen’ is drie jaar geleden als pilot in Amersfoort gestart. Vele gezinnen en jongeren zijn geholpen door de aanpak van dit project. Sinds januari 2022 is ‘Samen Oplopen’ onderdeel van Indebuurt033 geworden.  Zo kunnen er nog meer mensen gebruik maken van hulp en ondersteuning door een vrijwilliger. Afgelopen jaar heeft  Natascha Rietveld zich aangemeld als vrijwilliger. Zij is gekoppeld aan Ayden.  

GEEN NETWERK ,,Hulp vragen is heel moeilijk”, zegt Ayden, een 26-jarige moeder van drie jonge kinderen. ,,Mijn jeugd was niet makkelijk. Ook als jong volwassene heb ik een moeilijke start gehad. Ik had geen netwerk, geen vrienden. Ik zat letterlijk niet lekker in mijn vel omdat ik te zwaar was. Door problemen met de kinderopvang en de Belastingdienst kon ik bijna niet rondkomen. De financiële zorgen waren groot. Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met het Wijkteam. Daar werd gevraagd of ik misschien interesse zou hebben in ‘Samen Oplopen’.”  

IETS BETEKENEN Naast Ayden op de bank zit Natascha Rietveld, vrijwilliger bij ‘Samen Oplopen. ,,Door de maatregelen rondom Covid-19 lag mijn werk stil. Ik rijd kinderen van en naar hun school met een busje. Daarnaast heb ik een kapsalon aan huis. Maar ook die moest dicht blijven vanwege de lockdown. Ik had tijd over en wilde graag iets betekenen voor een ander in deze moeilijke tijden. Op de vrijwilligersvacaturebank zag ik dat er een vrijwilliger werd gezocht voor ‘Samen Oplopen’ en werd gelijk enthousiast.” Ayden: ,,Ik kan alles tegen Natascha zeggen. Ze luistert, geeft tips en ze motiveert mij ook om dingen te doen. Ik vertel haar alles. Ze helpt mij om problemen aan te pakken en zegt dat ik niets moet uitstellen tot morgen. Zo heb ik op haar advies gebeld met de hulplijn voor gedupeerden van de toeslagenaffaire. Dat heeft ervoor gezorgd dat mijn schulden zijn opgelost. Ik ben niet meer afhankelijk van de voedselbank. Zonder Natascha zou ik nog steeds eenzaam en depressief zijn.”  

Het vrijwilligerswerk heeft mijn leven verrijkt

ZONDER OORDEEL ,,Soms lijkt het wel een beetje op een moeder-dochter relatie”, zegt Rietveld. ,,Maar vaak zijn we ook gewoon vriendinnen die samen kunnen lachen en genieten van de kinderen. Aydan heeft mij geleerd om zonder oordeel te zijn. Sommige dingen overkomen je, maar je moet er wel meer leren omgaan. Door naar Ayden te luisteren en haar te ondersteunen ziet haar leven, maar ook mijn leven er heel anders uit. Het vrijwilligerswerk heeft mijn leven verrijkt.” Ayden knikt instemmend. ,,Ik heb zoveel meer zelfvertrouwen gekregen. Er is letterlijk een last van mijn schouders gevallen. Ik kan veel zelf regelen, maar door Natascha doe ik het nu ook.”


door Saskia Turk-Kruyssen

Er zijn meer gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Kijk bij interesse op: www.indebuurt033.nl/vrijwilligers.

advertentie