,,Een van de waardevolle adviezen was: ‘Koop een goed geluidssetje, jouw beelden kunnen nog zo mooi zijn, als het geluid slecht is, haken mensen af’."
,,Een van de waardevolle adviezen was: ‘Koop een goed geluidssetje, jouw beelden kunnen nog zo mooi zijn, als het geluid slecht is, haken mensen af’." Aldo Allessie

‘Met vloggen valt alles samen wat ik het liefste doe’

Achtergrond

AMERSFOORT ,,Wanneer ik aan dit artikel begin geniet ik nog even van de Italiaanse zon. Hier aan het prachtige meer heb ik de tijd genomen om terug te blikken op de laatste anderhalf jaar. Wat een bijzondere periode was het en wat heeft het me veel gebracht.

Sinds elf jaar werk ik als vrijwilliger bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het kleurrijke gebouw, ontworpen door dezelfde architecten als het Eemhuis, (Neutelings Riedijk Architecten) kende ik al van de keren dat ik op het Mediapark op bezoek was. Ik geef er rondleidingen, korte presentaties en ben betrokken bij het arrangement Mediawijsheid voor Senioren. Een jaarlijks terugkerend feestje is de Top 2000. Samen met collega’s verzorg ik dan presentaties, bijvoorbeeld over grammofoonplaten. Wanneer kwam de eerste bakelietplaat uit, wie is hondje Nipper? (Het hondje van His Master’s Voice), hoe worden vinylplaten gemaakt? In de ruimte waar we de presentaties geven staan mooie attributen uit de depots van het museum opgesteld. Ook hondje Nipper is present. Om die presentatie goed te kunnen doen kregen we een rondleiding met uitleg in de platenperserij van Record Industry in Haarlem. Ontzettend leuk en leerzaam.

LEGE AGENDA Dat geldt voor veel dingen die ik bij Beeld en Geluid doe, ik steek er altijd wat van op. Dat was ook zo toen ik als gastvrouw werkte bij het arrangement ‘Vloggen voor senioren”. Dát leek mij wel erg leuk om zelf te doen. Ik volgde de workshop die bij het arrangement hoorde en ging aan de slag. Maar jee, wat kostte dat veel tijd. En ik mag dan senior zijn, tijd had ik niet zo veel. Want ik wilde ook aandacht blijven geven aan mijn gezin en de door mij opgerichte SeniorStudieKringen Amersfoort. Mijn wekelijkse zwemuurtjes in Amerena wilde ik ook niet missen. Geen tijd dus om te vloggen. En toen kwam corona. Alles werd geschrapt en al mijn vrijwilligerswerk viel weg, ook het zwembad ging dicht. Mijn agenda was ineens wel heel erg leeg. Dat was hét moment om het vloggen op te pakken. Maar ja, waaróver en hoe pak ik het aan? Want áls ik het ging doen wilde ik het helemaal zelf doen, van de productie tot het filmen en de montage. 

Op internet zocht ik naar filmpjes over vloggen en wat je er zoal voor nodig hebt. Via het intranet van Beeld en Geluid vroeg ik collega’s om tips. Een van de waardevolle adviezen was: ‘Koop een goed geluidssetje, jouw beelden kunnen nog zo mooi zijn, als het geluid slecht is, haken mensen af’.

Mensen halen bemoediging uit mijn vlogs, worden er vrolijk van

VLOGGENDE SENIOR Op 16 maart 2020 kwam mijn eerste vlog online op mijn eigen YouTube kanaal VeraVlogt. Inmiddels heb ik zo’n 220 abonnees, vergeleken bij de grote influencers een schijntje. Ouderen zijn niet zo bekend met het fenomeen ‘abonneren op YouTube’, dus voor een vloggende senior is het niet slecht. Mijn leven is door het vloggen op zijn kop gezet. Archief Eemland vroeg of ze mijn vlogs mochten opnemen vanwege het tijdsbeeld van Amersfoort in coronatijd. Al mijn vlogs zijn daar terug te vinden. Ook in de digitale versie van deze krant zijn ze te bekijken. Ik vlogde voor een campagne van de Rijksoverheid en kwam in diverse TV programma’s. Via LinkedIn werd ik benaderd door een mevrouw die reizen, dagtrips en workshops organiseert voor zestigplussers. Of ik voor haar vlogs wilde gaan maken, ,,kies maar uit wat je leuk vindt”, zei ze. Die vlogs staan of komen nog op de site van 60PlusEndus.Voor de ouderenorganisatie KBO-PCOB maak ik iedere maand een vlog met een bekende senior. Twaalf heb ik er nu van gemaakt, stuk voor stuk mooie ontmoetingen met wijze, ontzettend aardige mensen. Allemaal goed passend bij de leidraad die ik gebruik voor die vlogs: Ambitie en Passie gaan niet met pensioen.

EIGEN KOERS Met vloggen valt alles samen wat ik het liefste doe, presenteren, verhalen vertellen, interviewen en techniek toepassen. Ik vind het heerlijk om daarin mijn eigen koers te varen. Aan de reacties die ik krijg zie ik dat ik die koers moet vasthouden. Mensen halen bemoediging uit mijn vlogs, worden er vrolijk van. Een journaliste van Trouw zei: ‘Jij vlogt over de draaglijke lichtheid van het bestaan’ (in coronatijd). En in Zin Magazine stond een artikel met de kop: ‘Vera zorgt met haar vlogs voor positieve energie’. Als ik daarmee een kleine bijdrage kan leveren aan het welbevinden van kijkers is mijn ‘missie’ geslaagd.”

door Vera van Brakel 

advertentie