Wat doe ik hier in Godsnaam?

14 november 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De wrede, blinde evolutie is onverenigbaar met een liefhebbende en almachtige God, vinden veel mensen en zegt ook 'hofpredikant' Carel ter Linden in zijn nieuwste boek 'Wat doe ik hier in Godsnaam?' Maar wetenschap kan eigenlijk niets zeggen over God en geloof, reageert prof. dr. Martina Cornel, hoogleraar community genetics bij VU Medisch Centrum. Tijdens een gespreksbijeenkomst in de Bergkerk maandagavond 25 november geeft Cornel een reactie op Ter Lindens boek. Wij geven u een voorproefje.

door Joke Bosch

Cornel: ,,In zijn boek laat Carel ter Linden verschillende wetenschappers aan het woord en concludeert hij dat God niet de man is op de wolk die goed en kwaad bestuurt, zoals hij vroeger dacht. Ik denk dat meer mensen niet meer uit de voeten kunnen met de oude manier van geloven, daarom is gesprek hierover zinvol. Ik ben gevraagd mee te praten omdat ik mij als wetenschapper bezighoud met de toepasbaarheid van genetica in de maatschappij, denk aan de hielprik en prenatale diagnostiek. Daardoor heb ik veel te maken met ethiek, recht en zelfbeschikking. Doe je alle beschikbare testen? Wat doe je met de informatie die daaruit komt? Geestelijk verzorgers moeten zich hierin verdiepen, want het zijn de vragen waarmee mensen worstelen."

Kunt u vanuit de wetenschap antwoord geven?

,,Nee. Ter Linden probeert dat wel, maar wetenschappers kunnen enkel helpen zoeken, informatie verstrekken die een goede afweging mogelijk maakt. Ter Linden gebruikt de wetenschap als nieuw houvast. Maar wetenschap bedrijven is vragen stellen, niet antwoorden geven. Als wetenschapper moet je kunnen leven met onzekerheid. Ieder nieuw gegeven roept nieuwe vragen op, over tien jaar kan je kennis alweer verouderd zijn. Wetenschap kan eigenlijk niets zeggen over geloof, behalve als je de Bijbel leest als geschiedenisboek. Dan kan je feitelijke informatie uit de geschiedenis naast de gegevens uit de Bijbel leggen en kun je bijvoorbeeld zeggen dat de aarde geen schijf is maar een bol. Maar de vraag 'Wat doe ik hier in Godsnaam' is niet wetenschappelijk te beantwoorden. Ter Linden moet dan niet concluderen dat 'de wetenschap zegt dat de toekomst geen richting heeft'. De wetenschap herként hooguit geen richting."

Ben u zelf gelovig?

,,Ik ben geboren als katholiek en getrouwd met een protestantse dominee. Toen ik dertig jaar geleden geneeskunde ging studeren, was de evolutietheorie schokkend voor mij. Ik heb geworsteld met een nieuwe invulling van het geloof van mijn kinderjaren. Ik vind dat ik nog steeds moet zeggen dat ik katholiek ben, al leef ik mee in een protestantse gemeente hier in Amersfoort. Ik vind het zinvol om bij een kerk te horen. De gemeente is de plaats waar men elkaar kan aanspreken op waarden en drijfveren. De kerk is ook de groep mensen met wie je een gemeenschap vormt. De betekenis van de Bijbelverhalen is voor mij dat ze waarden doorgeven, aan het denken zetten. Dat denkproces heeft waarde op zich, los van de antwoorden."

Hoogleraar community genetics Martina Cornel: 'Wetenschap kan eigenlijk niets zeggen over geloof'.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie