Adam Woods viert dit jaar het twintigjarig bestaan van zijn A-Dance.
Adam Woods viert dit jaar het twintigjarig bestaan van zijn A-Dance. A-Dance

Twintig jaar A-Dance in Amersfoort

16 juni 2021 om 09:15 Zakelijk

AMERSFOORT ,,Na het afronden van het CIOS te Heerenveen zocht ik een nieuwe uitdaging en de mooie stad Amersfoort had zoveel te bieden in het hartje van Nederland. Al snel ben ik aan de slag gegaan bij diverse sportscholen om fitness als groepslessen te geven. Na een paar jaar wou ik graag voor mijzelf beginnen. Dansen had mijn hart gewonnen en uiteindelijk durfde ik de welbekende stoute schoenen aan te trekken om als zelfstandige aan de slag te gaan”, blikt Adam Woods terug. 

In 2001 kwam de officiële inschrijving bij de KVK en startte een nieuw avontuur voor Woods. ,,Binnen een klein vriendengroepje waarmee ik toen begon te dansen zat Dafne die bij ID&T werkte en aanbood mij te willen helpen met naam en logo. Zo ontstond de naam A-Dance. De A staat dan ook voor Adam, Amersfoort en het hoogst haalbare wat je kunt bereiken. Inmiddels zijn we bijna twintig jaar verder. Ik herinner mij nog heel goed hoe gespannen ik was toen op gesprek ging bij Starlight in Nijkerkerveen om een kans te krijgen wekelijks dansers te mogen aanbieden. Het kopen van een tweedehands naaimachine,  een cursus bij mijn schoonmoeder, tot diep in de nacht zat ik kostuums te naaien en ontwerpen voor de dansers in de discotheken. Dit bleek zo leuk te zijn dat er vervolgens festivals en bedrijfsfeesten bijkwamen waar we vaak tot diep in de nacht aan het dansen waren en bij de eerste zonnestralen weer naar huis reden. In samenwerking met de opleiding Sport en Bewegen aan het MBO Amersfoort Bokkeduinen werd ik gevraagd alle eerstejaars 1, 5 uur dansles per week te geven. Na zelf de opleiding te hebben gevolgd wist ik als geen ander hoe uitdagend het is een nieuwe generatie in de maat te moeten laten dansen.”

,,Leerlingen komen veelal onzeker en bedenkelijk de les binnen de eerste weken. Maar aan het eind van het seizoen staan ze trots en vol overgave een demonstratie weg te geven aan ouders en klasgenoten. Tot op de dag van vandaag geven wij nog steeds lessen op het MBO en andere scholen met een groot team van enthousiaste docenten.”

Teams die hun kunsten vertoonden op NK’s, EK’s en het wisten te schoppen tot Las Vegas en Los Angeles op de wereldkampioenschappen

OUDE LOODS ,,Ambities bleven groeien waarbij een eigen locatie om lessen te starten niet uit mocht blijven. Samen met Marit van Beek die haar sporen had verdiend in de Wushu (Kung Fu) werden dans en martial arts samengevoegd. In de voormalige Van Bekkumhal in Hooglanderveen bij turnvereniging GymXL was er plek om te starten. Dans en turnen hebben meerdere overeenkomsten en in deze loods startten we onze eerste streetdance en Wushu lessen. We begonnen met een danszaal, maar uiteindelijk kwam er nog een tweede naast voor uitbreiding van het aanbod. Het was er koud in de winter en bijzonder heet in de zomer in deze oude loods, maar wat een hoop mooie herinneringen hebben we hier opgebouwd. In de ruim dertien jaar daarna zijn we gegroeid met een breed aanbod van lessen en ook hip hop wedstrijdteams. Teams die hun kunsten vertoonden op NK’s, EK’s en het wisten te schoppen tot Las Vegas en Los Angeles op de wereldkampioenschappen. Hard werken wordt beloond en uiteindelijk is het team Unbreakable ook gelukt om wereldkampioen te worden waar we allen zo ontzettend trots op zijn.”

HOLLAND’S GOT TALENT ,,Ook hebben we het voorrecht gehad te mogen stralen op televisie bij programma’s als Holland’s Got Talent, Everybody Dance en meer. Ik weet nog heel goed toen het jongensteam van gemiddeld acht jaar destijds “The Wild Cats” zo enthousiast door Gordon en Dan Karaty naar de halve finale mochten om vervolgens als astronauten op te treden met een raket van maar liefst vijftien meter hoog op het podium. Mooie tijden om op terug te kijken en een ervaring die je voor je voor de rest van je leven met je meeneemt als danser, choreograaf en ouders die betrokken waren.”

KOSTBARE LES ,,De ambities bleven groeien en we openden in 2013 een tweede locatie in het mooie OLV ter Ter Eem klooster. Dit bleek achteraf een pittiger uitdaging dan we dachten. Je energie en docenten moeten verdelen, hogere kosten en de locatie zat toch iets te afgelegen. Een kostbare les die je dan leert als ondernemer door het te doorstaan met je team en idealen. Uiteindelijk moest de Van Bekkumhal gesloopt worden en het zoeken naar een nieuwe locatie bleek een grote uitdaging te zijn. We moesten rekening houden met geluidsoverlast, parkeergelegenheid, brandveiligheid, maar voornamelijk moest het ook wel te betalen zijn. Ik droomde al jaren om zelf een plek te kunnen bouwen waar alle sporters jongen oud zichzelf konden zijn en tegelijk elkaar kunnen inspireren. Met docenten die hun creativiteit gebruiken om anderen te stimuleren uit hun comfortzone te komen en alles uit zichzelf te halen. Van alle ervaringen en leringen door de jaren is besloten te zoeken naar een locatie waarin we alle wensen, idealen en passie konden samenbrengen onder een dak. Join the Family dragen we tegenwoordig uit en iedereen in beweging krijgen is de missie. Voormalig kinderopvang Mickey’s in Calveen bleek de ideale plek waar een grote droom gerealiseerd kon worden. Helaas niet zonder slag of stoot. Het bestemmingsplan moest gewijzigd worden en een grootse verbouwing met weinig middelen onder tijdsdruk was de volgende stap. Een concullega besloot bezwaar te maken dat wij ons hier gingen vestigen, dat had ons bijna de kop had gekost en een faillissement bijna onontkoombaar was. Elke ondernemer kent zijn zwarte bladzijdes en voor mij was dit een van de allergrootste uitdagingen. Uiteindelijk met veel hulp, inzet en doorzettingsvermogen is het toch gelukt de vergunning te krijgen en ging de nieuwe locatie open voor de leden en docenten.”

Online lessen volgen is helaas niet voor iedereen weggelegd

IN BEWEGING BLIJVEN ,,Corona is ook voor ons een grote uitdaging waarbij we vanaf dag een alle zeilen hebben bijgezet om leden in beweging te houden. Online lessen volgen is helaas niet voor iedereen weggelegd en niet alle sporten kun je makkelijk thuis in je huiskamer uitvoeren. Gelukkig hebben wij een grote buitenruimte waar we onze best hebben gedaan zoveel mogelijk dans, boks, paaldans en Super-Fit lessen in aangepaste vorm te geven. Ik hoop dat het mooie weer wat positieve energie brengt voor iedereen en door sporten voel je je beter en wordt alles wat dragelijker. Lief zijn, geduld hebben en elkaar ondersteunen in deze tijden is mijn inziens het belangrijkste wat er is. Ik wil alle andere ondernemers binnen Amersfoort alle sterkte wensen voor eenieder die het net zo zwaar heeft en hoop dat alles snel weer beter wordt. Wanneer het mogelijk is willen wij vanuit A-Dance ons twintigjarig bestaan groots vieren met alle leden, oud leden, familie en vrienden”, blikt Woods vooruit. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie