Harriët Verkleij
Harriët Verkleij Ester Overmars Fotografie
Advertorial

De Specialist: ‘Waarom zou ik een testament maken?’

7 oktober 2020 om 15:15 Zakelijk

AMERSFOORT ‘Waarom zou ik een testament maken? ‘Dat is een vraag die Harriët Verkleij vaak gesteld wordt. ,,Of u een testament nodig heeft, hangt helemaal af van uw situatie en wensen”, legt deze specialist namens de NalatenschapsMakelaar uit.

,,Neem Greta die zei: ‘Ik ben getrouwd met Cees, in gemeenschap van goederen. We hebben geen kinderen. Als ik overlijd gaat alles toch naar hem, en andersom ook? Dan is een testament toch niet nodig?’ Het klopt dat als de eerste van beide overlijdt, de partner enig erfgenaam is. Maar weet wel, dat als de tweede overlijdt, dat dan diens familie alles erft. De familie van de eerst-overledene krijgt niets. Greta en Cees kunnen in een testament laten vastleggen dat bij het eerste overlijden nog steeds de partner enig erfgenaam is, en bij het tweede overlijden de nalatenschap bijvoorbeeld 50/50 wordt verdeeld over beide families. Of naar een goed doel gaat, of wat ze maar kiezen.”

SAMENWONERS ,,Ook mensen die samenwonen denken vaak dat alles wel geregeld is. Maar helaas is dat niet zo. Neem Monique, die al 22 jaar met haar vriend Simon samenwoonde - in het huis van Simon, die ook kostwinner was. Ze hadden niets formeel geregeld en toen Simon overleed, erfden zijn zussen het huis en zijn verdere vermogen. Monique bleef met lege handen achter, en erger nog, ze moest het huis uit. Een testament had dat drama kunnen voorkomen.”

KOUDE KANT ,,Kees vertelt: ‘Toen mijn vrouw overleed, werd haar nalatenschap volgens de wet verdeeld; ik kreeg het beheer over het geheel en onze twee kinderen kregen een vordering op mij voor het kindsdeel van hun moeder. Het huwelijk van mijn dochter, in gemeenschap van goederen, strandde kort daarna. Zo kreeg mijn ex-schoonzoon recht op 50% van het kindsdeel van onze dochter. Mijn vrouw zou zich omdraaien in haar graf als zij dat zou weten. Ik heb zelf meteen een testament gemaakt, om zoiets een volgende keer te voorkomen. Ons zuurverdiende geld naar de man die onze dochter zoveel verdriet heeft gedaan.’”

MEER REDENEN ,,U kunt ook een testament maken om fiscale redenen, om te besparen op de erfbelasting. Met name de laatste tien jaar is er allerlei nieuwe regelgeving gekomen die gunstig voor u kan zijn.”

,,Of u wilt misschien een executeur benoemen, omdat u vreest dat uw erfgenamen zelf niet zonder ruzie uw erfenis kunnen afhandelen. En heeft u stiefkinderen? Hoe dierbaar de kinderen van uw partner u ook zijn, zij erven alleen van u als u dat zo heeft benoemd in uw testament. Slechts eigen kinderen erven volgens de wet. Het ontbreken van een testament kan ingrijpende ongewenste gevolgen hebben. Ik zie dat als NalatenschapsMakelaar helaas vaak gebeuren.

Neem gerust contact met mij op als u eens wilt overleggen of een (nieuw) testament voor u raadzaam is.”

NalatenschapsMakelaar
Hulpbijdeerfenis.nl
Tel. 06-42923997

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie