Harriët Verkleij is Nalatenschapsmakelaar.
Harriët Verkleij is Nalatenschapsmakelaar. Ester Overmars Fotografie
De Specialist

'Testamenten en nalatenschappen zijn vaak onbekend terrein'

1 juli 2020 om 15:15 Zakelijk

AMERSFOORT ,,Als NalatenschapsMakelaar krijg ik vaak vragen van mensen die voor het eerst met een nalatenschap te maken krijgen. Er komt dan van alles op mensen af en doorgaans is veel daarvan onbekende materie, waar geen enkele ervaring mee is. Regelmatig blijkt een beetje hulp al genoeg en kunnen ze daarmee zelf weer verder", schrijft de specialist van deze week, nalatenschapsmakelaar Harriët Verkleij.

Hoe pak ik die nalatenschap aan? ,,Zo werd ik vorig jaar gebeld door een mevrouw die enig erfgenaam zou worden van haar broer. Hij wist dat hij ging overlijden en deed zijn best om alles overzichtelijk voor haar achter te laten. Toch belde zij mij om vast te vragen of ik haar zou kunnen helpen als het straks zover was. Want ze begreep ondanks de uitleg van haar broer niet alles: 'Ik heb hier nooit eerder mee te maken gehad en wil geen fouten maken.' Er moest een huis worden verkocht met een ingewikkelde hypotheekkwestie, legaten moesten worden uitbetaald, de bank, de belastingaangifte, ze vond het allemaal erg spannend. Toen haar broer overleed heeft ze uiteindelijk toch het meeste zelf opgepakt. Het feit dat ik over haar schouder meekeek, informatie gaf en bijstuurde waar nodig, was genoeg om het zelf aan te durven."

Wat staat er eigenlijk in mijn eigen testament? ,,Het is doorgaans de onbekendheid met dit onderwerp die onzeker maakt. Aardig voorbeeld is hoe een ouder echtpaar mij vroeg om hun testament en levenstestament aan hun kinderen uit te leggen. Ze hadden het zelf geprobeerd maar dat was niet gelukt. Ze wisten niet meer wat ze precies geregeld hadden en die juridische taal – daar kwamen ze niet doorheen. Dat maakte hen nerveus, hoe zat het nou toch? We hebben bij hen thuis, met de kinderen erbij, de aktes doorgenomen. Wat staat hier nou precies en waarom is daarvoor gekozen? En wat moeten de kinderen te zijner tijd doen om deze levenstestamenten en testamenten goed uit te voeren? Het werd een geanimeerd en zeker ook informatief gesprek. Een dochter zei na afloop: 'Ik wilde dit vooraf eigenlijk allemaal niet weten, vind het geen prettig onderwerp, maar ben toch wel blij dat ik alles nu goed snap.'"

,Bijzonder was, was dat het echtpaar er met mijn toelichting achter kwam dat bepaalde zaken niet zo waren vastgelegd als zij dat zelf wilden; zij hebben na ons gesprek de aktes dan ook laten aanpassen bij de notaris. Nalatenschappen, testamenten en ook levenstestamenten – het is een vak apart. Onbekendheid geeft onzekerheid en dat leidt vaak tot getob. Het is dan een hele opluchting als daar hulp bij komt."

Harriët Verkleij is Nalatenschapsmakelaar. Meer informatie via Hulpbijdeerfenis.nl, of tel. 06-42923997.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie