Mr. Guido van der Brug, notaris.
Mr. Guido van der Brug, notaris.
De Specialist

Notaris Guido van der Brug pleit voor een levenstestament

10 juni 2020 om 15:00 Zakelijk

AMERSFOORT Veel mensen denken dat een levenstestament alleen gaat over medische zaken. Het gaat echter vooral over je bezit, zoals je huis. En dat je echtgenoot of je kinderen het huis kunnen verkopen indien je dement mocht raken, legt Guido van der Brug uit, notaris bij Bolscher Brug Deijl Notarissen.

,,Onlangs kwam het op mijn kantoor weer voor: Van een ouder echtpaar uit Hoogland werd de man in een verpleeghuis opgenomen en de vrouw wenste het huis te verkopen om kleiner te gaan wonen. Voor de verkoop moest de man echter mee tekenen. Omdat de man wilsonbekwaam was lukte dit niet. Om de verkoop toch door te kunnen laten gaan moest aan de kantonrechter worden gevraagd of de man onder bewind kon worden gesteld. Zijn vrouw werd tot bewindvoerder benoemd. Voor de verkoop moest vervolgens de kantonrechter toestemming aan haar geven en in het vervolg moest zij jaarlijks rekening en verantwoording aan de kantonrechter afleggen. Een hoop geregel."

LEVENSTESTAMENT ,,Een levenstestament is een document waarin je regelt dat iemand je zaken kan overnemen voor het geval je dat zelf niet meer kan, door bijvoorbeeld dementie. Een van de belangrijkste vragen bij het opstellen van een levenstestament is: wie vertrouw je en mag er straks namens jou beslissingen nemen? Wie je persoonlijke of medische beslissingen laat nemen of je bankzaken laat regelen, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je kunt volmacht geven aan je partner/echtgenoot, kinderen of ieder ander. Je kunt als echtpaar ook een reserve aanwijzen, voor het geval je alleen overblijft, bijvoorbeeld de kinderen. Zo nodig kunnen deze dan ook de woning verkopen als de laatste ouder naar het verzorgingstehuis gaat."

Wie vertrouw je en mag er straks namens jou beslissingen nemen?

,,Een levenstestament wordt (zoals een gewoon testament) vastgelegd in een notariële akte. Behalve het aanwijzen van een vertrouwenspersoon kun je in een levenstestament ook medische en andere wensen vastleggen.

Indien het echtpaar uit Hoogland tijdig levenstestamenten had getekend dan had de vrouw namens hen twee het huis kunnen verkopen en was de gang naar de kantonrechter niet nodig geweest."

GRATIS LEZINGEN ,,In een aantal gratis lezingen op 10 juni (vol) en 30 juni en 8 juli vertel ik meer over het levenstestament. Ook vertel ik dan meer over het nut van een andere akte, het testament, en hoe je met een slim testament erfbelasting kan besparen. Aanmelden kan via de link bij de lezing op de site: www.bbdnotarissen.nl."

Bolscher Brug Deijl Notarissen
Utrechtseweg 125 Amersfoort
Tel. 033-4670700
www.bbdnotarissen.nl
info@bbdnotarissen.nl

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie