Notaris Guido van der Brug.
Notaris Guido van der Brug. PR
De Specialist

'Erfbelasting, niet alleen voor rijken'

24 juni 2020 om 15:15 Zakelijk

AMERSFOORT ,,Met een slim testament kun je niet alleen regelen dat bij het overlijden van de eerste ouder er minder of geen erfbelasting is verschuldigd, maar ook bij het overlijden van de tweede ouder. Dat kan onder andere door een bedrag na te laten aan je kleinkinderen", tipt Notaris Guido van der Brug van Bolscher Brug Deijl Notarissen.

,,Kleinkinderen kunnen namelijk bijna 21.000 euro belastingvrij van een grootouder erven. Laatst sprak ik grootouders uit het Bergkwartier over de enorme waardestijging van hun huis. Ze woonden daar sinds 1993 en hadden inmiddels de hypotheek afgelost en zouden later een grote erfenis nalaten waar veel erfbelasting over zou moeten worden betaald. Ze vroegen zich af of daar iets aan was te doen. Ik adviseerde hen de kleinkinderen in het testament te betrekken. Ze hadden drie kinderen en vijf kleinkinderen. Ik rekende hen voor dat als zij allebei het bedrag van 21.000 euro aan ieder van hun kleinkinderen na zouden laten, dat er dan per grootouder 105.000 euro en in totaal 210.000 euro belastingvrij aan die generatie zou kunnen worden nagelaten. Dat zou in dit geval een erfbelasting-besparing voor de familie van tenminste 42.000 euro kunnen betekenen!"

Laat wat na aan je kleinkinderen: leuk én slim!

,,Ook kan in een testament worden geregeld dat de kleinkinderen de bedragen niet zelf ontvangen, maar dat deze tot een bepaalde leeftijd, bijvoorbeeld 25 jaar, nog wel door de ouders beheerd worden als 'bewindvoerder'."

,,De bewindvoerder mag het bedrag dan wel gebruiken voor het kind, bijvoorbeeld voor de studie. De grootouders zaten er nog wel mee dat één van hun kinderen zelf geen kinderen had kunnen krijgen. Het voelde niet eerlijk indien er dan zoveel geld naar de kinderen van de andere twee zou gaan. Ik legde uit dat daar een oplossing voor is ontwikkeld: de erfenis wordt in gelijke delen verdeeld en uit het deel van ieder kind worden diens kinderen uitbetaald. Zo worden de drie takken gelijk behandeld. Een paar weken later hebben ze de testamenten getekend."

GRATIS LEZING OF GESPREK ,,Op 30 juni (vol), 8 juli (vol), 24 september en 5 november geef ik een gratis lezing waarin ik meer vertel over slimme testamenten. Ook komt dan het levenstestament aan bod: een momenteel veelgevraagd document waarin je een (financieel) vertegenwoordiger aanwijst voor het geval je wilsonbekwaam zou worden. Je kunt uiteraard ook een afspraak op ons kantoor maken."
Een oriënterend gesprek van een half uur is gratis. Aanmelden kan via www.bbdnotarissen.nl of via onderstaand telefoonnummer. ,,Je bent van harte welkom."

Bolscher Brug Deijl Notarissen
Utrechtseweg 125 Amersfoort
Tel. 033-4670700
www.bbdnotarissen.nl
info@bbdnotarissen.nl

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie