Afbeelding

De Specialist: 'Erfbelasting, niet alleen voor rijken'

18 maart 2020 om 16:32 Zakelijk

AMERSFOORT ,,Vaak spreek ik ouders die zich zorgen maken over de erfbelasting bij overlijden. Laatst nog een stel uit Schothorst. Ze hadden een huis met een WOZ waarde van 320.000 euro, een bijna afgeloste hypotheek van nog 30.000 euro en 10.000 euro spaargeld. Per saldo was hun vermogen dus 300.000 euro. Bij overlijden van de eerste zou de erfenis de helft bedragen oftewel 150.000 euro." Dat meldt De Specialist van deze week: notaris Guido van der Brug namens BolscherBrugDeijl Notarissen.

Volgens de wet zouden de twee kinderen ieder een vordering (die noem ik ook wel 'tegoedbon') van 50.000 euro erven. Ik rekende uit dat in totaal dan ongeveer 6.000 euro erfbelasting moet worden betaald. Dit zou een grote aanslag op hun spaargeld betekenen! Ik kon hen echter ook vertellen dat met een slim testament bij het eerste overlijden géén erfbelasting is verschuldigd. Dat was een hele opluchting. Veel mensen denken dat de wet tegenwoordig alles goed regelt bij overlijden en dat een testament daarom niet nodig is. Er zijn echter enige stekeligheden in het erfrecht waarom een testament toch nuttig of zelfs noodzakelijk kan zijn.

LANGST LEVENDE Als er geen testament opgesteld is, bepaalt de huidige wet, voor een echtpaar met kinderen, dat de hele erfenis automatisch naar de langstlevende echtgenoot gaat. De kinderen erven een tegoedbon. Echter, over deze tegoedbon van de kinderen moet wél door de langstlevende erfbelasting worden betaald. Dit kan voor de langstlevende een groot probleem zijn, vooral als het vermogen vast zit, bijvoorbeeld in een huis. Zie het stel uit Schothorst. Deze belastingheffing kan worden voorkomen door het opstellen van een slim testament.

TESTAMENT Maar er zijn nog meer redenen om een testament te maken. Bijvoorbeeld het onterven van een kind, het uitsluiten van 'de koude kant', het benoemen van een executeur, een bedrag nalaten aan je kleinkinderen (fiscaal interessant!) of je ex uitsluiten. Ook krijg ik vaak de vraag of je kunt regelen dat je kinderen hun erfenis eerder kunnen opeisen als de langstlevende in een verpleeghuis zit en een hoge zorgbijdrage moet betalen. Er zijn veel zaken in een testament te regelen die je wel belangrijk vindt maar waar je vaak geen weet van hebt.

GRATIS LEZING In een gratis lezing op woensdagavond 10 juni vertel ik hier veel meer over. Ook komt dan het Levenstestament aan bod: een momenteel veel gevraagd document waarin je een (financieel) vertegenwoordiger aanwijst voor het geval je wilsonbekwaam zou worden. Ook nuttig als je getrouwd bent!

Aanmelden kan via de website: www.bbdnotarissen.nl

BolscherBrugDeijl Notarissen
Utrechtseweg 125 Amersfoort
Tel. 033-4670700
www.bbdnotarissen.nl
info@bbdnotarissen.nl
Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie