Afbeelding
Emmelien Klok | Van Asselt Adviseurs & Accountants

De specialist: 'Iedereen veel personeel toegewenst'

20 januari 2020 om 11:34 Zakelijk

AMERSFOORT SZamen is gevestigd in Scherpenzeel, Driebergen, Amersfoort en Hilversum om werkgevers, opdrachtgevers, werknemers en freelancers uit de regio bij te staan in de zoektocht naar de juiste persoon of onderneming. ,,Wij bemiddelen voornamelijk op financieel, administratief en HR vlak. Maar inmiddels weten werkgevers en werknemers met andere wensen en vaardigheden ons ook te vinden."

Wat is uw wens voor ondernemers in het nieuwe jaar?
,,Mijn nieuwjaarswens voor alle ondernemers? Veel personeel!"

Wat betekent HR in praktijk? HR, wat is het eigenlijk?
,,Als HR-adviseur krijg ik vaak de vraag wat mijn vakgebied nou eigenlijk inhoudt. HR is een afkorting van Human Resources. Menselijke middelen dus. Voor ondernemers is personeel vaak de grootste kostenpost en dus het belangrijkste kapitaal. PZ (personeelszaken) en P&O (personeel & organisatie) zijn overigens andere termen voor hetzelfde concept. De kerntaak van HR is het beïnvloeden van de arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer en die in de context te plaatsen. De in te zetten middelen om deze relatie te beïnvloeden zijn enorm. Denk aan werven, belonen, beoordelen, plannen, vitaliseren, ontwikkelen en doorstromen."

Personeelsbeleid, waarom zou je?
,,Er is een aantal redenen om goed personeelsbeleid te voeren. Ten eerste helpt het de organisatie beter te presteren. Ik begrijp dat veel ondernemers personeel als kostenpost zien. Maar eigenlijk is het activa. Weet je de inzet van medewerkers te optimaliseren, dan presteert de organisatie beter. Ten tweede ben je wettelijk verplicht om een goede werkgever te zijn. Het wettelijk verplichte en het aangename zijn overigens best te combineren. Denk na over waarom je een arbeidsovereenkomst afsluit en waarom je functioneringsgesprekken voert. En waarom evalueer je niet onder het genot van een biertje de laatste vrijdag van de maand?"

Is een externe HR-adviseur nuttig?
,,Mensen zijn geen auto's waarvan er duizenden uit eenzelfde fabriek rollen. Daarom verdienen ondernemers een adviseur met verstand van mensen, zoals een accountant verstand van cijfers heeft. Je verdient iemand die kennis heeft van menselijke middelen om de productiviteit en effectiviteit van personeel te beïnvloeden. Zo werd ik afgelopen jaar gebeld door een ondernemer met zes medewerkers waarvan er vijf ziek waren. Die ondernemer kun je niet helpen met alleen goedbedoelde adviezen over verzuimbegeleiding. Ik ging naar hem toe. We keken samen waar direct én op lange termijn winst te behalen was. Zat het in de cultuur, beloningsbeleid, planning, coaching, werving of simpelweg het verhogen van de drempel voor verzuimmeldingen? Kijkend naar dit voorbeeld begrijp ik goed waarom werkgevers voorzichtig zijn met het aannemen van mensen. Het verzuimrisico is groot, zeker als je beseft dat medewerkers twee jaar doorbetaald worden bij ziekte. Opmerkelijk toch dat veel bedrijven niet aangesloten zijn bij een gecertificeerde arbodienst die verzuimbegeleiding adequaat oppakt?

Dus ondernemers: ik wens jullie in 2020 veel personeel toe. Dat, én een HR-adviseur die kritisch meedenkt en helpt samen met het personeel grootse prestaties neer te zetten."

Dit artikel wordt u aangeboden door SZamen

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie