Afbeelding
Jeroen van der Veer

Drukte door boerenprotest bij oprit snelweg Amersfoort

18 december 2019 om 16:26 Overig

AMERSFOORT (ANP) Het is druk bij opritten van snelwegen in de regio Amersfoort. Meerdere boeren staan bij de stoplichten te wachten om zich bij de boerenprotesten elders in het land aan te sluiten. Twee politiebusjes zijn aanwezig om op de situatie toe te zien. 

De acties van boze boeren en bouwers zijn woensdag merkbaar in het hele land. In de ochtend trokken actievoerders al naar binnensteden, naar fabrieken en het Mediapark in Hilversum om actie te voeren. Ook werden de ingangen van verschillende distributiecentra geblokkeerd. 

SPITS In de ochtendspits leidden de acties tot forse files, iets waar de ANWB dinsdagavond al voor had gewaarschuwd. Tijdens de piek, rond 08.30 uur, stond er circa 400 kilometer file. Normaal is dat op woensdag zo'n 250 kilometer. Ook wordt een zware avondspits voorzien. Op de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort loopt de vertraging op naar een uur. Dat komt door tractoren en andere voertuigen die vertrekken vanaf het Mediapark in Hilversum. Dat werd woensdag de hele dag geblokkeerd door demonstranten die zendtijd eisten, maar niet kregen. 

Bij op- en afritten van snelwegen, zoals in Amersfoort, is veel politie aanwezig. Actievoerders zijn in sommige gevallen tegengehouden of bekeurd.

STIKSTOFBELEID De acties zijn gericht tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Niet alleen bouwers en boeren hebben last van de stikstofcrisis, ook de bouw van zonneparken, windmolens en andere duurzame energieprojecten loopt gevaar. De boeren zijn daarnaast boos op supermarkten omdat die niet genoeg zouden betalen voor hun producten.

AKKOORD Het kabinet bereikte dinsdagavond een akkoord met koepelorganisatie Landbouw Collectief over stikstofmaatregelen. Maar volgens Farmers Defence Force, een van de radicalere organisaties, gaat het om een onvolledig principeakkoord en blijven acties hard nodig. Dinsdag nam de Eerste Kamer de 'spoedwet aanpak stikstof' aan, met daarin maatregelen om de bouwsector snel weer op gang te krijgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie