Marc Smits (SP) liep bij het woningdebat bijna een complete avondvierdaagse, steeds van en naar zijn plek en de interruptiemicrofoon.
Marc Smits (SP) liep bij het woningdebat bijna een complete avondvierdaagse, steeds van en naar zijn plek en de interruptiemicrofoon. Gemeente Amersfoort

Sociale huurwoningen: de helft gaat naar 'urgenten'

17 december 2019 om 21:40 Politiek

AMERSFOORT Het college wil dat vanaf 2020 de helft van de sociale huurwoningen wordt gereserveerd voor woningzoekenden met een urgentieverklaring. Daarbij wordt nadrukkelijk ook gedacht aan mensen die nu nog in zorg- en opvanginstellingen verblijven. Denk aan dak- en thuislozen, voormalige gedetineerden en zowel daders als slachtoffers van woonoverlast.

Jeroen de Valk

De raad stemde unaniem in met dit voorstel, zij het dat een motie - ofwel een verzoek tot wijziging - aan het voorstel werd toegevoegd. Op initiatief van de SP krijgen Amersfoorters met een duidelijke binding met de stad voorrang bij het vergeven van nieuwe woningen in het middensegment.

Marc Smits van de socialisten verwachtte al het verwijt dat hij 'een hek om de stad' wilde bouwen, teneinde vreemdelingen te weren. Maar dat wierp hij verre van zich, in gespierde socialistentaal: ,,De Amersfoortse politieagent, leraar en verpleegkundige moeten in deze stad kunnen wonen. Anders kunnen we ze net zo goed met een rotschop uit de stad bonjouren.''

Een meerderheid vond dat wooncorporaties bij 'kwetsbare' burgers moeten bemiddelen om hen aan passende woonruimte te helpen. Daar komt wel het een en ander bij kijken. Wie uit een instelling komt, heeft veelal nog ondersteuning nodig. Met de zorgverlener en het wijkteam wordt dan beoordeeld waar iemand kan wonen, en hoe hij of zij het beste kan worden begeleid.

VERWARD Voorts dient de gegadigde de eerste aangeboden woning te accepteren. Wie dat niet doet, verliest zijn of haar urgentieverklaring. Tenzij er sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden; dan wordt de situatie opnieuw beoordeeld.

Niet iedereen kan deze zelfstandigheid aan. Vrijwel elke week wordt in de landelijke media melding gemaakt van dramatische gebeurtenissen waarbij iemand is betrokken die eigenlijk in een instelling thuishoort maar in een reguliere woonwijk is gehuisvest. Deze krant bracht enkele artikelen over een flat aan de Paladijnenweg waar verwarde personen drugs gebruikten, een woning in brand staken en uren achter elkaar schreeuwden.  

De politici hadden het in de raadszaal vooral over de cliënten van opvangcentra die zonder problemen in een woonwijk zouden kunnen wonen. Wethouder Menno Tigelaar sloot zich bij hen aan: ,,Ik ga wel eens op bezoek en zie dan veel mensen die zich uitstekend zelfstandig zouden kunnen redden. Maar ze vinden gewoon geen woning! Geef ze een kans.''

'ZELFZOEKURGENTEN' Voor de bemiddeling van deze kwetsbare burgers legt de gemeente voor de periode 2020 - '22 70.000 euro per jaar apart. Er bestaan daarnaast ook 'urgenten' die zelf hun boontjes kunnen dopen. Dat zijn, in jargon, de 'zelfzoekurgenten'. Het gaat dan om onder anderen mensen die in een scheiding liggen, die vanwege mantelzorg aan een bepaalde wijk zijn gebonden en zij die moeten verhuizen wegens sloop en nieuwbouw.

In de afgelopen jaren ging ongeveer een derde van de sociale huurwoningen naar de urgenten. Door grote uitstroom uit instellingen is dit niet meer toereikend; daarom wil de gemeente naar een maximum van vijftig procent. Zo worden 'kostbare plekken en bedden' bespaard. Want inderdaad: de uitstroom is, wat je er verder ook over kunt zeggen, toch vooral een bezuinigingsmaatregel.

Het college vindt dat urgenten ook in aanmerking mogen komen voor eengezinswoningen en nieuwbouw. Nu worden zij nog vooral ondergebracht in bestaande flats. Wel worden woningen met vier of meer kamers alleen ter beschikking gesteld aan huishoudens die uit ten minste twee personen bestaan.

TUMULTUEUS Het werd een tumultueus debat, waar bij Youssef el-Messaoudi (GroenLinks) aldoor zijn stem verhief en het omstreden raadslid Hans van Wegen (BPA) zich deze keer vredelievend bij de standpunten van andere fracties aansloot en er alle tijd voor nam om dat uit te leggen. Marc Smits (SP) legde een soort avondvierdaagse af: van zijn vaste plek naar de interruptiemicrofoon en vice versa.

Burgemeester/voorzitter Lucas Bolsius dreigde alle microfoons uit te zetten, zodra de raadsleden weer eens door elkaar heen oreerden. Verschillende keren werden argumenten herhaald en discussies gerecapituleerd. Maar op een zeker moment was het laatste grote debat voor het kerstreces toch echt afgelopen. De eerste raadsvergadering is weer op 14 januari.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie