Jeroen Speksnijder in zijn 'Cash or Trash'-hoek in de winkel.
Jeroen Speksnijder in zijn 'Cash or Trash'-hoek in de winkel. Charella Hulsbosch

Speciale rol Amersfoortse handelaar in nieuw SBS-programma

30 oktober 2019 om 07:10 Zakelijk

AMERSFOORT Cash or Trash heeft afgelopen woensdag een vliegende start op SBS6. Het programma wordt gepresenteerd door realitypersoonlijkheid Martien Meiland, maar een speciale rol is weggelegd voor de Amersfoortse handelaar Jeroen Speksnijder.

Charella Hulsbosch

In het programma Cash or Trash op SBS6 komen Nederlanders met bijzondere voorwerpen naar een fort in het midden van Nederland. De voorwerpen worden getaxeerd, gaan daarna naar een kamer met vijf handelaren en dan begint het spel. ,,Als het item binnenkomt voel je de spanning. Het duurt even voor ze bij onze desk zijn, maar de eerste handelaren hangen al over de balie. Je kijkt ook gelijk naar de verschillende blikken van medehandelaren en vraagt je vanaf het eerste moment af wie je concurrent zou kunnen zijn", aldus Speksnijder. De voorwerpen variëren van antieke stoelen tot een prullenbak in de vorm van een colafles. Het is aan de handelaren om te bepalen wat ze ervoor over hebben, zonder dat ze weten voor hoeveel het voorwerp getaxeerd is.

Het gaafst zijn de spullen waarvan ik tegen mensen kan zeggen dat er geen tweede van is ONE OF A KIND Het is het spel waar de geboren en getogen Amersfoorter voor leeft. Een handelaar die zoals hij het zelf zegt altijd bezig is met 'de zoektocht naar het ultieme'. Speksnijder: ,,Ik wil juist die ene unieke vondst proberen binnen te slepen. Het gaafst zijn de 'one of a kinds', de spullen waarvan ik tegen mensen kan zeggen dat er geen tweede van is of maar een hele kleine oplage." Dat hij daarvoor soms tot het uiterste moet gaan, zorgt er niet voor dat hij terugdeinst. ,,Ik ben geen bange poeperd, ik durf wel een gokje te nemen. Ik ben een emotiekoper die luistert naar mijn onderbuikgevoel. Van te voren stel ik wel vast hoe ver ik wil gaan. Ik wil lol maken en tegelijk ook wat centjes verdienen."

De spullen die de handelaar op de kop tikt bij Cash or Trash staan nu nog in een loods, maar per aflevering verhuizen de aangekochte items naar zijn spiksplinternieuwe winkel SPEK-TAKEL aan de Chromiumweg. De items zijn in goed gezelschap tussen een bonte collectie oude en nieuwe spullen, verschillende stijlen door elkaar. 

Voorheen heeft Speksnijder een winkel in Soest gehad, maar die heeft hij na zes jaar opgegeven. ,,Ik had zoveel plannen in mijn hoofd toen," vertelt hij, ,,Ik wilde formules ontwikkelen waar ik niet aan toekwam." Maar na een tijdje zonder winkel begint het toch weer te kriebelen en zodoende opent Speksnijder zaterdag zijn eigen winkel in Amersfoort. Een winkel met gouden verf op de vloer en een echt old school buizenpostsysteem door het hele pand. ,,Ik vind de meeste bedrijven boring. Daar gebeurt te weinig," bekent de Amersfoorter, ,,Ik ben het meest comfortabel als ik het zelf ergens naar mijn zin heb, dan kan ik functioneren. Ik wil de mensen echt entertainen."

Ik vind de meeste bedrijven boring Eén van de spullen uit de uitzending heeft dit weekend al een prominent plekje in de winkel ingenomen. Het is een oude gyneacoloogstoel. ,,Toen ik deze binnen zag komen, sloeg mijn hartje wel over", vertelt hij glunderend. Na de uitzending ontploft de telefoon van de Amersfoorter, hij wordt bedolven onder reacties. En als hij een dag later in de auto stapt om naar huis te rijden, maakt hij iets bijzonders mee. ,,Ik stond stil op de stadsring en er begon ineens een man naar mij te zwaaien. Hij stak zijn duim op, tikte zijn vrouw aan en wees weer naar mij. Maar ik kende die hele gozer niet. Toen dacht ik wel even 'het zal toch niet?'." Echt gewend aan zijn nieuwe status van 'bekende Nederlander' is de Amersfoorter niet. ,,Dat was wel even slikken. Ik vind het leuk om mee te doen, maar een bekende Nederlander hoef ik niet te worden. Ik weet niet wat voor een impact dit programma gaat hebben."

Na het succes van de eerste aflevering, maakt de Amersfoorter zich nu op voor de tweede. Volgens Speksnijder is Nederland klaar voor een programma als Cash or Trash. ,,Nederlanders houden van deals maken, daar staan we om bekend. Als ik naar Frankrijk ga, zijn ze huiverig. Wij Nederlanders kunnen heel snel schakelen en denken." Zelf is hij helemaal in zijn element met zijn deelname aan het programma en met zijn nieuwe winkel. ,,Ik hou van entertainment en buiten de lijntjes denken. Ik ben best wel vaak voor gek verklaard omdat ik buiten de lijntjes denk met veel dingen, maar dat maakt het juist uniek." 

Cash or Trash is elke woensdag om 21.30 uur te zien op SBS6.

 

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie