Afbeelding
BAM Wonen

BAM Wonen levert 116 verduurzaamde huurwoningen in Amersfoort op aan Vesteda

Wonen

AMERSFOORT In opdracht van Vesteda heeft BAM Wonen 116 huurwoningen verduurzaamd in de wijk Schuilenburg in Amersfoort. De woningen zijn van energielabel D/E naar energielabel A gegaan. De energiebesparende maatregelen realiseren een jaarlijkse gasreductie van 102.108 m3 en verminderen de CO2-uitstoot met 300.012 kg. Voor bewoners betekent de verduurzaming meer wooncomfort in huis en een lager energieverbruik.

,,Schuilenburg is een prachtig voorbeeld geworden van een verduurzamingsproject met extra aandacht voor circulariteit en het verbeteren van het wooncomfort voor onze huurders,” aldus Paul Ingram, Specialist Techniek en Duurzaamheid namens Vesteda. Voor meer hergebruik bij dit verduurzamingsproject heeft BAM Wonen samengewerkt met bouwkringloop KLUS en Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden. Zowel hardhouten deuren en draairamen als overtollige huisraad hebben een tweede leven gekregen via deze lokale kringlooppartij.

DUURZAAM BAM Wonen levert in Amersfoort het zevende verduurzamingsproject op aan Vesteda in bijna drie jaar tijd. ,,Bewoners vertellen blij te zijn met hun duurzame woning. En ook de buurtdieren zijn tevreden: we zien dat de eerste nestkasten ook al door vogels in gebruik zijn,” aldus Anouk Mulder, projectleider Renovatie Concepten bij BAM Wonen. In het verlengde van de samenwerkingsovereenkomst tussen Vesteda en Vogelbescherming Nederland plaatste BAM Wonen tientallen permanente huismus-, gierzwaluw- en vleermuiskasten in de kopgevels van de woningen.

De energiebesparende maatregelen die toegepast zijn, bestaan uit het isoleren van het dak aan de buitenzijde, het aanbrengen van spouwmuurisolatie en bodemisolatie. De stalen beplating aan de voor- en achterzijde van de woningen is vervangen door geïsoleerde borstwering. Er zijn nieuwe kunststof kozijnen met HR++ glas en zelfregelende ventilatieroosters geplaatst en de voor- en achterdeuren zijn vervangen. Tot slot is een CO2-gestuurd ventilatiesysteem geïnstalleerd en zijn er zes zonnepanelen per woning aangebracht. Door deze maatregelen is de woning beter geïsoleerd en geventileerd.

STRAATBEELD Gelijktijdig met de energetische verbetering vond een esthetische upgrade plaats. BAM Wonen verrichtte onderhoudswerkzaamheden en naar een ontwerp van BAM Advies & Engineering ontstond een nieuw uitstraling voor de woningen uit eind jaren zestig. De borstwering van de voor- en achtergevel zijn uitgevoerd met Keralit-gevelbekleding in de kleur grijs. De horizontale belijning van de nieuwe borstwering past bij de oorspronkelijke architectuur. De draaiende delen van de nieuwe witte kunststof kozijnen zijn uitgevoerd in kwarts grijs en vormen daardoor een samenhang met de vergrijsde borstwering. In combinatie met de nieuwe dakpannen, regenpijpen en dakgoten en het herstellen van voeg- en metselwerk is er een vernieuwd straatbeeld in Schuilenburg.

advertentie