Deelfietsen van TIER.
Deelfietsen van TIER. Keistadnieuws

‘Binnenstad krijgt vaste parkeerplekken voor de deelfiets en -scooter’

16 november 2022 om 13:23 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT Sinds november 2021 zijn er deelscooters in de stad en sinds januari 2022 zijn er ook deelfietsen van verschillende aanbieders. Veel inwoners ervaren echter overlast door foutgeparkeerde fietsen en scooters. Om die overlast tegen te gaan, voert het college van burgemeester en wethouders in januari in de binnenstad vaste parkeerplekken in. Er komen achttien plekken, waar ruimte is voor variërend vier tot vijftien deelvoertuigen.

Op dit moment mogen deelfietsen en deelscooters in principe overal geparkeerd worden. ,,Dit zorgt af en toe voor situaties dat stoepen zijn geblokkeerd. Omdat toegankelijkheid ook een belangrijk speerpunt is voor de gemeente, worden er nu vaste parkeerplekken ingevoerd”, schrijft het college in een persbericht.

KRUISKAMP EN SOESTERKWARTIER Eerst komen parkeerplekken in de binnenstad en later volgend jaar ook in delen van Kruiskamp en Soesterkwartier, ‘omdat de druk op de ruimte en de stoepen daar groot is’. De deelfietsen en -scooters moeten dan bij één van de locaties neergezet worden. Buiten deze vaste plek mogen de deelfietsen en -scooters alleen heel kort parkeren. Het terugzetten en uitchecken van het voertuig moet altijd binnen de vakken. De app van de aanbieder zorgt ervoor dat de fietsen niet geparkeerd kunnen worden op plekken waar dit niet mag.

De fietsen en scooters worden niet altijd handig worden geparkeerd. Soms kan er niemand meer langs kan met een rollator of een kinderwagen

‘GOED GEBRUIKT’ Tyas Bijlholt, D66 wethouder voor Mobiliteit: ,,Voor een leefbare stad is het heel fijn dat er zo veel mogelijk mensen gebruik maken van deelvervoer in de stad. En gelukkig wordt er ook goed gebruik van gemaakt. De keerzijde is dat fietsen en scooters niet altijd handig worden geparkeerd. Soms kan er niemand meer langs kan met een rollator of een kinderwagen. Dat willen we uiteraard ook niet. Vandaar deze oplossing om vakken aan te wijzen.”

De kaart met de vaste parkeerplekken is ook te bekijken op de www.amersfoort.nl/deelvervoer evenals de regels voor deelvervoer en in januari ook zichtbaar in de app van de aanbieders TIER, Check en Bird.

EVALUATIE Op dit moment loopt de evaluatie over deelvervoer. Vooruitlopend op de conclusies, worden deze vaste plekken vast aangelegd, zoals ook aan de gemeenteraad is toegezegd. ,,In het voorjaar passen we, naar aanleiding van de evaluatie en de eerste ervaringen met de vaste parkeerplekken, de voorwaarden voor het aanbieden van deelvervoer aan. Dan wordt ook besloten of en in welke delen van de stad vaste parkeerplekken voor deelvervoer worden aangelegd.”

Go Sharing was de eerste aanbieder van deelvervoer in Amersfoort en trok zich begin november plotseling terug, omdat het naar eigen zeggen ‘lastig en duur om de wat meer afgelegen gebieden te bedienen. Het bedrijf wil zich richten op de gebieden waar het gebruik goed is.’


De eerst achttien locaties voor vaste parkeerplaatsen. Later volgend jaar volgen ook delen van Kruiskamp en Soesterkwartier.  - Afbeelding: Gemeente Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie