Afbeelding
Keistadnieuws

Deelmobiliteit breidt zich uit, wat zijn de spelregels?

12 januari 2022 om 14:50 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT In november deelde B&W de raad mede dat deelmobiliteit in Amersfoort wordt uitgebreid. Zo worden er ongeveer 500 elektrische fietsen in de stad bijgeplaatst. Tier Mobility en Go Sharing plaatsen beide 150 fietsen. Bondi en BIRD plaatsen respectievelijk 50 tot 150 fietsen. Volgens de gemeente plaatst Bondi de komende maand de tweewielers en BIRD binnen nu en twee weken. 

Naast het gemak van deelmobiliteit kan ook ergernis worden ervaren. De huidige deelscooters worden vaak ongunstig geparkeerd of zelfs beschadigd of gesloopt achtergelaten. Hoe probeert de gemeente overlast te minimaliseren? Dat ligt onder andere vast in de voorschriften horende bij de vergunning voor de aanbieder van deelmobiliteit. Een greep uit de voorwaarden die de gemeente heeft opgesteld om overlast te voorkomen zijn als volgt:

PARKEREN, STALLEN Vier weken na start exploitatie mag maximaal 5 procenten van de voertuigen zeven dagen ongebruikt op één locatie staan en maximaal 20 procent gedurende vier dagen. De voertuigen staan niet op plaatsen die door de gemeente zijn vastgesteld. De voertuigen worden niet aangeboden vanaf een vaste locatie. De gebruiker wordt gestimuleerd om parkeeroverlast of overtredingen te voorkomen

MELDINGEN Na een melding wordt binnen 24 uur defecte deelvoertuigen gerepareerd of verwijderd. Binnen vier uur na een melding in de periode tussen 8.00 en 20.00 uur verwijdert de vergunninghouder een hinderlijk geparkeerd voertuig. De vergunninghouder past het gebied waarin de deelvoertuigen worden aangeboden aan indien de gemeente dit vraagt. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij overlast, vandalisme of andere verstoringen in de openbare ruimte. De vergunninghouder neemt 24 uur per dag meldingen van gebruikers, inwoners of gemeente aan. Als laatste heeft de vergunninghouder een Nederlands sprekend aanspreekpunt voor de gemeente, die 24 uur per dag bereikbaar is.

HANDHAVING, CONTROLE Indien de aanbieder niet adequaat reageert op een melding dan kan de gemeente tot actie overgaan op kosten van de vergunninghouder. De vergunninghouder levert door middel van een dashboard continue toegang tot tenminste zeven soorten actuele data die inzicht geven in het aanbod en het gebruik van de deelvoertuigen.

Dit overzicht is een sterk verkorte weergave van de formele ‘Vergunningvoorschriften deelmobiliteit gemeente Amersfoort’.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie