Afbeelding
365press

Gemeente onderzoekt voortzetting deelmobiliteit

24 oktober 2022 om 08:03 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT In november 2020 werd deelmobiliteit in Amersfoort geïntroduceerd met de komst van Go-Sharing scooters. Meerdere aanbieders van elektrische deelscooters en deelfietsen volgden. De afgegeven vergunningen zijn geldig tot en met 31 mei volgend jaar en aan het einde van deze periode zou een evaluatie plaatsvinden. Die evaluatie is inmiddels gestart.

,,In september heeft de afdeling onderzoek en statistiek enquêtes afgenomen onder de gebruikers van deelscooters en deelfietsen en onder de leden van het AmersfoortPanel (inwoners van Amersfoort). Die resultaten worden op dit moment verwerkt”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. ,,Ook analyseren we de meldingen die binnenkomen bij de gemeente. En we vragen de data over het gebruik en de meldingen op bij aanbieders van deelfietsen en deelscooters.”
Conform de gunningseisen heeft de gemeente continu toegang tot een data-dashboard, die ook kan worden geraadpleegd.

‘MILIEU-IMPACT MINIMALISEREN’ Op de site van de gemeente staat ‘elektrisch rijden is schoon, stil en helpt bij het terugdringen van de CO2-uitstoot’. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) gesteld dat het bij deelscooters in ieder geval ongeoorloofd is om te spreken over ‘duurzaam’. De gemeente: ,,We gaan na in hoeverre we via de vergunning deelmobiliteit extra eisen kunnen opnemen om de milieu-impact te minimaliseren.”

De gemeente verwacht eind november de eerste uitkomsten te kunnen delen die worden besproken in de gemeenteraad. ,,De voorwaarden en regels voor de vergunning zullen daarna (naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023) vastgesteld kunnen worden. Op basis daarvan kunnen aanbieders van deelvoertuigen een vergunning aanvragen.”

POPULAIR Wie op straat rondkijkt, merkt dat met name de deelscooters populair zijn. Ze zijn niet alleen populair bij de gebruikers, maar helaas ook bij vandalen; er wordt veel vernield en in brand gestoken. Op social media worden veel irritaties geuit over het foute parkeren van de tweewielers.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie