Stembureau Holland Opera bij de Veensmederij in Amersfoort
Stembureau Holland Opera bij de Veensmederij in Amersfoort Rinus van Denderen

Hoge opkomst in Keistad: 56,4 procent tegenover 50 procent landelijk

17 maart 2022 om 08:15 Politiek

AMERSFOORT (ANP) Nadat van 327 gemeenten de stemmen zijn geteld, dat is na het tellen van 98,5 procent, blijkt dat 50,3 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus is gekomen in het hele land. Dat komt naar voren uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP. Traditiegetrouw is de opkomst wat hoger op het platteland dan in verstedelijkte gemeenten, maar het opkomstpercentage is in Amersfoort 56,4 procent. In totaal hebben 69.293 kiezers hun stem uitgebracht, meldt de gemeente.

In 2018, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, ging landelijk gezien 54,1 procent stemmen en ook toen bleken Amersfoorters iets nauwer betrokken bij de lokale politiek: 59,8 procent kwam toen namelijk opdagen.
Volgens experts zou de oorlog in Oekraïne de campagnes deels overschaduwen en daarom mogelijk voor een lagere opkomst zorgen deze verkiezingen.

LAAGSTE PERCENTAGES In Rotterdam gingen afgelopen week relatief de minste mensen naar de stembus: 38,9 procent van de mensen die hun stem mochten uitbrengen. Ook in Roosendaal (Noord-Brabant), Almere en Tilburg ging minder dan 40 procent naar de stembus. Op Schiermonnikoog brachten relatief de meeste mensen hun stem uit: 80,2 procent. Rozendaal (80,0), Staphorst (75,4) en Urk (75,2) volgen.

In Lelystad, Waddinxveen en Brunssum bleven in vergelijking met 2018 de meeste mensen weg. In Lelystad daalde de opkomst van 51 procent in 2018 naar 41 procent nu. In 28 gemeenten brachten meer mensen hun stem uit dan vier jaar geleden. In 294 gemeenten daalde de opkomst juist.

MINDER BLANCO Dit jaar zijn er minder blanco stemmen en ongeldige stemmen uitgebracht: 35 procent minder blanco en 39 procent minder ongeldige. Sommige mensen stemmen blanco, om aan te geven dat ze geen enkele kandidaat geschikt genoeg achten. Blanco en ongeldige stemmen tellen wel mee als de opkomst wordt bepaald.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie