Afbeelding
Elion Maters

Protestmars in Amersfoort: ‘Geen fascisme en racisme in de raad!’

14 maart 2022 om 10:03 Politiek

AMERSFOORT In meer dan twintig gemeentes in het land is er een protestmars gelopen tegen fascisme en racisme in de gemeenteraadsverkiezingen, waaronder Amersfoort. Op zondag 13 maart verzamelden rond 12.00 uur ongeveer veertig mensen voor het Centraal station van Amersfoort om daarvandaan te protesteren.

Elion Maters

De groep liep een route door het centrum langs verschillende plakzuilen. De deelnemers van het protest plakten op de zuilen gedichten van verzet uit de periode tussen 1925 en nu die waarschuwen voor opkomend fascisme. Bovendien lazen verschillende mensen ter plekke deze gedichten voor. Het protest werd afgesloten op het Eemplein met een nieuw gedicht van de Amersfoortse dichter Twan Vet.

DOEL Emma Vogt vertelt: ,,Dat het legitiem is voor een partij om deel te nemen aan de verkiezingen onder een naam waarvan men heel goed weet dat deze velen zal kwetsen én de inwoners van Amersfoort zal verdelen, zien we als een teken van institutioneel racisme.”
,,Maar ook politieke partijen die in naam niet expliciet racistisch zijn, vinden het blijkbaar normaal om te stellen dat mensen met een verblijfsvergunning minder recht moeten hebben op een woning. Mensenrechten gelden voor iedereen, we moeten ons niet tegen elkaar laten uitspelen. Met deze actie roepen we op om solidariteit te tonen, ook in het stemhokje.’’

Volgens Alejandra Slutzky, één van de organisatoren van het protest, is het protest ook gericht aan de lokale partijen Zwarte Piet is Zwart en de Burger Partij Amersfoort, maar vooral aan de mensen die overwegen om op hen te stemmen. ,,In deze partijen sluimert het fascisme en dat moeten we stoppen voordat het aan de oppervlakte komt’’, aldus Slutzky. Zelf woont ze al meer dan 30 jaar in Amersfoort en wilt het graag zo houden dat de PVV en FvD niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amersfoort.

BREDE COALITIE Het protest werd georganiseerd door een brede coalitie van organisaties en activisten in Amersfoort. Deze coalitie bestaat onder andere uit mensen van XR Amersfoort, de War, Vrije Bond Utrecht, Mad Pride, Internationale Socialisten en Amersfoort BIJ1. Ook liepen er andere organisaties mee zoals Partij voor de Dieren Amersfoort en PvdA Amersfoort.

Het protest verliep vrij rustig en werd begeleid door twee handhavers. Er werden verschillende internationale verzetsliederen afgespeeld. Ook werden er antifascistische stickers geplakt op lantaarnpalen en verkeersborden. 

Joana Zandee is 19 jaar en liep ook mee met het protest. Ze komt uit Woudenberg en is actief bij Amersfoort BIJ1. Zij merkt dat er ook in Amersfoort nog te veel sprake is van racisme en doet daarom mee aan dit protest. Ze hoopt duidelijk te maken dat mensen goed moeten nadenken waarop ze stemmen zodat het fascisme en racisme niet aan de oppervlakte kunnen komen binnen de gemeenteraad. Ook zij mocht een gedicht voorlezen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie