Afbeelding
Keistadnieuws

Protestmars gaande in Amersfoort : ‘Geen racisme en fascisme in de raad’

13 maart 2022 om 12:54 Maatschappelijk

AMERSFOORT In Amersfoort en op andere plekken in Nederland is er een protestmars gaande tegen ‘racisme en fascisme in de raad’. Ongeveer 30 tot 35 personen hebben zich om 12.00 op station Amersfoort gemeld voor de demonstratie.

Het Platform Stop Rascisme heeft de actie georganiseerd. ,,Onder de leus ‘Geen Racisme en Fascisme in de Raad!’ laten we ons in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen horen tegen de steeds verdere normalisering van racisme en populistisch nationalisme dat door politieke en maatschappelijke leiders in onze stad openlijk gebruikt wordt voor maatschappelijk en politiek gewin. Tijdens de ‘Gedichten van Verzet-route’ lopen we langs verschillende plakzuilen met trommel en fluit. Bij de zuilen dragen we gedichten voor van onder andere Bertus Aafjes, Campert en Marion Bloem, waarin gewaarschuwd wordt tegen opkomend fascisme en racisme.’’

‘KWETSEND’ Volgens Alejandra Slutz is verzet nodig om te zorgen dat fascisme nooit meer terug mag komen. ,,Deze gedichten herinneren ons eraan dat we niet mogen wegkijken.’’ Emma Vogt vervolgt: ,,Dat het legitiem is voor een partij om deel te nemen aan de verkiezingen onder een naam waarvan men heel goed weet dat deze velen zal kwetsen én de inwoners van Amersfoort zal verdelen, zien we als een teken van institutioneel racisme. Maar ook politieke partijen die in naam niet expliciet racistisch zijn, vinden het blijkbaar normaal om te stellen dat mensen met een verblijfsvergunning minder recht moeten hebben op een woning. Mensenrechten gelden voor iedereen, we moeten ons niet tegen elkaar laten uitspelen. Met deze actie roepen we op om solidariteit te tonen, ook in het stemhokje.”

STADSDICHTER Naast de selectie bestaande gedichten zal de Amersfoortse Stadsdichter Twan Vet een nieuw gedicht van zijn hand voordragen, als bijdrage aan de demonstratie. 

Zowel politie als handhaving was aanwezig. De protestloop is aangemeld bij de gemeente en zal eindigen met een toespraak op het Eemplein.

Het protest wordt georganiseerd door een brede coalitie van organisaties en activisten in Amersfoort. Deze coalitie bestaat onder andere uit mensen van XR Amersfoort, de War, Vrije Bond Utrecht, Mad Pride, Internationale Socialisten en Amersfoort BIJ1.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie