De gemeenteraad, deels op afstand en deels 'fysiek' in overleg.
De gemeenteraad, deels op afstand en deels 'fysiek' in overleg. Jeroen de Valk

Meer vrouwelijke kandidaat-raadsleden dan in huidige gemeenteraad

16 maart 2022 om 15:01 Politiek Gemeenteraadsverkiezing 2022

AMERSFOORT De Amersfoortse raad telde de afgelopen raadsperiode 12 vrouwen tegenover 27 mannen. Dat is met 30,8 procent vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde. Op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen kunnen Amersfoorters stemmen op 84 vrouwen van de in totaal 249 verkiesbare deelnemers, 33,7 procent.

In slechts zeven gemeenteraden zijn vrouwen in de meerderheid. Gemiddeld is drie op de tien (31 procent) gemeenteraadsleden vrouw. Friesland telt relatief de meeste vrouwelijke raadsleden, in Limburg is dat aandeel met net iets meer dan een kwart het laagst. Dat blijkt uit cijfers van stichting Stem op een Vrouw. De stichting inventariseerde de genderverdeling van alle huidige gemeenteraden en concludeerde ook dat het aantal vrouwelijke raadsleden in de afgelopen vier jaar gedaald is.

KANDIDATES VOOR 2022 Van de vijftien verkiesbare partijen zijn er deze verkiezingen vier met een meerderheid aan vrouwen op de lijst: GroenLinks (15 van de 25 kandidaten), Partij voor de Dieren (8 van 13), Jezus Leeft (1/1) en Lijst Sanders: zes vrouwen van de negen kandidaten op de lijst.

Ook hoger dan het huidige landelijk gemiddelde scoren de kandidatenlijsten van de SP (7 van 20 kandidaten, 35 procent), DENK (3 van 7 kandidaten, 42,9 procent), PvdA (7 van 19 kandidaten, 36,8 procent) en Amersfoort voor Vrijheid (3 van 8 kandidaten, 37,5 procent). D66 zit met 12 van 39 vrouwen op de lijst dicht op het gemiddelde; 30,8 procent.

Onderaan de lijst bungelen Zwarte Piet is zwart (0 van één kandidaat), BPA (1 van 10 kandidaten, 10 procent), VVD (4 van 20) en CDA (6 van 30) beiden met 20 procent vrouwen op de lijst, Amersfoort 2014 (4 van 18 kandidaten, 22,2 procent) en ChristenUnie met 7 van 28 kandidaten, 25 procent.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


MEER MANNEN In vrijwel alle gemeenteraden in het land zijn mannen in de meerderheid. In slechts 7 van de 345 gemeenten (twee procent) is minstens de helft van de raadsleden vrouw. Onder meer in Amsterdam, in Wageningen en in de nieuwe Noord-Hollandse fusiegemeente Dijk en Waard is dat het geval. In alle andere gemeenteraden zijn meer mannen dan vrouwen actief. Zo telt de gemeente Hardinxveld-Giessendam in totaal 17 raadsleden, waarvan geen enkele vrouw is. In Alblasserdam en Steenbergen bestaat zo'n vijf procent van de gemeenteraad uit vrouwen en in Bernheze, Renswoude en Tholen is dit aandeel minder dan tien procent.

Van de gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners vallen Dordrecht (24 procent), Zaanstad (26), Venlo (28) en Maastricht (29) op als gemeenten waar het aandeel vrouwen in de raad lager dan gemiddeld is. Amsterdam (51 procent), Delft (48,7) en Leeuwarden (46,2) vallen juist in positieve zin op.

PROVINCIE Op provincieniveau telt Friesland relatief de meeste vrouwelijke raadsleden: meer dan 35 procent. Ook in Noord-Holland gaat het om meer dan één op de drie raadsleden. Met net iets meer dan een kwart van de raadsleden telt Limburg relatief het kleinste aandeel vrouwen in de gemeenteraad.

Volgens stichting Stem op een Vrouw zijn vrouwen niet alleen ondervertegenwoordigd in de raad, maar is het aantal vrouwelijke raadsleden in de afgelopen vier jaar ook gedaald. Direct na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was nog 34 procent van de raadsleden een vrouw. Inmiddels is dit aandeel gezakt naar 31 procent. De stichting turfde ook wat de meest voorkomende namen van gemeenteraadsleden zijn. De top-10 bestaat volledig uit mannennamen: Jan, Peter en Henk vind je het vaakst terug in de raadzalen.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie