Afbeelding
Gemeente Amersfoort

Meer vrouwen de gemeenteraad in na laatste stembusgang

28 maart 2022 om 12:35 Politiek Gemeenteraadsverkiezing 2022

In de nieuw verkozen gemeenteraden is landelijk gemiddeld ruim 36 procent van de raadsleden vrouw. Vóór de stembusgang van 16 maart was dit nog 31 procent. In de zeventig grootste gemeenten is het aandeel vrouwen in de gemeenteraad nog hoger. Dat blijkt uit cijfers die Stichting Stem op een Vrouw heeft verzameld.

Ook in Amersfoort groeide het aantal vrouwen in de raad en hier tot een percentage boven het landelijk gemiddelde. De raad telt 17 vrouwen tegenover 22 mannen: 43,6 procent. Dat was voor de verkiezingen 12 tegenover 27: 30,8 procent.

Volgens de stichting vindt ‘de groei vindt niet plaats dankzij meer gelijkheid op de kieslijst, maar dankzij de kiezer’. Stichting Stem op een Vrouw becijferde dat 459 vrouwelijke raadsleden die op een ‘onverkiesbare’ plek stonden toch de raad in komen dankzij voorkeurstemmen.


Vóór de verkiezingen van 16 maart waren in heel Nederland in zeven gemeenten vrouwen in de meerderheid. Nu zijn dat er 24, waaronder Wageningen, Delft, Zwolle, Utrecht, Leeuwarden en Nijmegen. In geen enkele gemeente zitten géén vrouwen in de raad. Voor de verkiezingen was dit in één gemeente het geval. In de raden van Terschelling, Steenbergen en de Gelderse gemeenten Druten en West Maas en Waal is het aandeel vrouwen het laagst.

In 52 van de 70 grootste gemeenten is het aandeel vrouwen gelijk aan of hoger dan het landelijk gemiddelde. Van die groep vallen Barneveld (20 procent van de raadszetels gevuld door vrouwen), Katwijk en Bergen op Zoom (beiden 24 procent) op door een percentage vrouwelijke raadsleden dat flink lager is dan gemiddeld.

‘SLIM GESTEMD’ Stichting Stem op een Vrouw schrijft in een persbericht: ‘over hele politieke spectrum wordt slim op vrouwen gestemd’. Zo kwamen er met voorkeursstemmen 14 vrouwen de raad in voor ChristenUnie, 53 voor CDA, 61 voor D66, 39 voor PvdA, 76 voor GroenLinks en 37 voor de VVD. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie