Alle 69.312 stembiljetten worden momenteel gesorteerd en geteld in het Flint Theater.
Alle 69.312 stembiljetten worden momenteel gesorteerd en geteld in het Flint Theater. Gemeente Amersfoort

Volg hier de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in Amersfoort

16 maart 2022 om 20:36 Politiek Gemeenteraadsverkiezing 2022

AMERSFOORT De stembussen zijn gesloten en het grote tellen is begonnen. Hoe spannend gaat het in Amersfoort worden? Welke partijen worden de grote winnaars en wie verliest juist flink? De Stad Amersfoort.nl volgt alle ontwikkelingen woensdagavond op de voet, zodat u op de hoogte blijft van het laatste verkiezingsnieuws. 

TUSSENSTAND OM 22.00 UUR De gemeente Amersfoort meldt dat om 22.00 uur 27 procent van de stemmen zijn geteld. 


De tussenstand om 22.00 uur - Gemeente Amersfoort

TELLEN Bijna 70.000 stembiljetten zullen moeten worden gesorteerd en geteld, een flinke klus. De tellers zijn druk bezig in het Flint Theater, meldt de gemeente.

EERSTE VOORLOPIGE TUSSENSTAND De gemeente Amersfoort is inmiddels met een voorlopige tussenstand (21.00 uur) gekomen, gebaseerd op zo'n 10 procent van de stemmen. Met bijna 14 procent gaat D66 in deze voorlopige tussenstand aan kop, gevolgd door het CDA (12,8 procent), GroenLinks (11,9 procent) en ChristenUnie (11,4 procent). ,,Maar de avond is nog jong", aldus burgemeester Lucas Bolsius.

(Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.)


Gemeente Amersfoort


Gemeente Amersfoort

OPKOMST Vijftien partijen stonden op het stembiljet bij deze gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente meldde rond 21.15 uur dat 56,4 procent van de Amersfoorters had gestemd. Dat komt neer op 69,312 kiezers. Op maandag en dinsdag kon dit keer ook gestemd worden. Zo’n 12 procent van de stemgerechtigden deed dit ook.

FIETSTOCHT Burgemeester Lucas Bolsius fietste tijdens de verkiezingsdag de 100 stembureaus op 77 locaties in Amersfoort langs. Na een tocht van bijna 70 kilometer in 10,5 uur is hij nu aangekomen bij het stadhuis, meldt de gemeente. 

VROUWEN De Amersfoortse raad telde de afgelopen raadsperiode 12 vrouwen tegenover 27 mannen. Dat is met 30,8 procent vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde. Op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen kunnen Amersfoorters stemmen op 84 vrouwen van de in totaal 249 verkiesbare deelnemers (33,7 procent). 

Van de vijftien verkiesbare partijen zijn er deze verkiezingen vier met een meerderheid aan vrouwen op de lijst: GroenLinks (15 van de 25 kandidaten), Partij voor de Dieren (8 van 13), Jezus Leeft (1/1) en Lijst Sanders: zes vrouwen van de negen kandidaten op de lijst. Lees hier verder over de man-vrouw-verdeling in Amersfoort.

(Tekst gaat verder onder de kaart.)


2018 Om het geheugen op te frissen: vier jaar geleden werd D66 de grootste partij in Amersfoort met 15,2 procent van de stemmen. Alle lokale partijen samen waren goed voor eveneens goed voor 15,2 procent. De VVD maakte de top drie compleet met 14,8 procent. Amersfoort had toen overigens een opkomstpercentage van 59,8 procent. 

(Tekst gaat verder onder de kaart.)


VERGOEDING Binnen enkele uren zal bekend worden welke partijen in de gemeenteraad komen. Wat zullen de kersverse raadsleden gaan verdienen voor hun inzet? Uit gegevens van statistiekbureau CBS en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden blijkt dat een gemeenteraadslid in de gemeente Amersfoort een vaste maandelijkse vergoeding van 2176,66 euro ontvangt. Dat is exclusief onkostenvergoeding, overige vergoedingen en toelages. Vier jaar geleden moesten raadsleden het nog doen met 1932,14 euro per maand. 

(Tekst gaat verder onder de kaart.)

De Stad Amersfoort.nl heeft in de aanloop naar deze gemeenteraadsverkiezingen een online dossier bijgehouden. Tijdens het wachten op de uitslag alles nog even rustig teruglezen? Klik hier voor het online verkiezingsdossier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie