
Zijn de foto’s op je website van jou of van iedereen?
20 juni 2023 om 10:53 PartnercontentWe leven steeds meer in een digitale wereld. Ons leven speelt zich voor een belangrijk deel online af. Zowel privé als zakelijk staat er informatie in talloze databases. Als je een website hebt waar je teksten en afbeelding op zet, dan zijn die met copyright beschermd. Als iemand anders jouw materiaal gebruikt dan kun je daartegen protesteren. Je intellectuele eigendomsrechten gaan soms verder dan je denkt. Een gespecialiseerde jurist kan je helpen wanneer iemand zonder toestemming jouw tekst of afbeelding gebruikt.
Wat mag wel en wat mag niet?
De bekende schrijver Kluun kwam jaren geleden flink in de problemen. Hij hield op zijn website een blog bij waarin hij zijn dagelijkse leven beschreef. Als hij een biertje dronk tijdens een voetbalwedstrijd dan zette hij bij zijn tekst het logo van een bekend biermerk. Ook bij andere blogs stonden met copyright beschermde plaatjes. Die had Kluun, uiteraard zonder bijbedoelingen, van websites van de desbetreffende bedrijven gehaald. Dat ging flink mis, toen hij een brief van een advocaat kreeg met een forse schadeclaim. Kluun heeft zijn blog vervolgens offline gehaald.
Afbeeldingen zonder copyright
Er zijn wel degelijk afbeeldingen te vinden die je voor je website mag gebruiken zonder dat je hiervoor moet betalen. Deze zogenaamde rechtenvrije afbeeldingen zijn te vinden op speciale websites. Het gaat om zowel foto’s als cartoons en andere tekeningen. Die kun je dus gewoon plaatsen zonder dat je het risico loopt een claim te krijgen. Als je zelf geen mooie foto’s kunt maken dan is dit een uitkomst. Er zijn ook afbeeldingen met personen beschikbaar, die je kunt gebruiken als je zorgaanbieder bent, makelaar of hovenier.
Wat doe ik als iemand anders mijn online content steelt?
Als je merkt dat anderen content van jouw website gebruiken voor hun eigen pagina, dan moet je daar natuurlijk tegen optreden. Hiervoor schakel je bij voorkeur een in IT gespecialiseerd advocatenkantoor in. Zij weten precies wat de regels zijn en kunnen direct een claim indienen bij degene die in overtreding is. Meestal is de eerste stap het dringende verzoek de content direct te verwijderen. Gebeurt dit niet dan kan een schadeclaim worden ingediend. In het uiterste geval volgt de gang naar de rechter. Die oordeelt over het algemeen in het voordeel van de eigenaar van de content.
Let ook zelf op wat je online plaatst
Natuurlijk is het belangrijk om ook zelf goed op te letten wat je op je website zet. Kopieer geen teksten van anderen. Het is met de juiste software redelijk eenvoudig om te controleren of er plagiaat is gepleegd. Wil je een foto of andere afbeelding graag voor je website gebruiken? Neem dan contact op met de eigenaar en vraag toestemming. Misschien krijg je die wel gewoon en dan is er niets aan de hand. Vaak wordt dan wel gevraagd de bron te vermelden.