Afbeelding
Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Hoe kun je de balans vinden tussen privé en werk?

14 februari 2023 om 15:14 Partnercontent

De wereld is constant in beweging en daarmee ook de manier waarop we werken. Steeds meer mensen werken vanuit huis, op afstand of hebben flexibele werktijden. Dit kan veel voordelen bieden, maar ook uitdagingen opleveren. Het vinden van de juiste balans tussen werk en privé kan soms lastig zijn, vooral als de scheidslijn tussen de twee steeds dunner wordt. In dit artikel bespreken we enkele manieren om deze balans te vinden en hoe je ervoor zorgt dat werk en privé elkaar niet in de weg zitten.

Stel prioriteiten en zet grenzen

Het is belangrijk om duidelijke prioriteiten te stellen en grenzen te zetten tussen werk en privé. Dit betekent bijvoorbeeld dat je bepaalde tijden van de dag reserveert waarop je niet bereikbaar bent voor werk en dat je je hier strikt aan houdt. Ook kan het helpen om duidelijke afspraken te maken met collega’s over wanneer je beschikbaar bent voor werk gerelateerde zaken buiten kantooruren.

Zeker als je een eindje weg werkt van de plek waar je woont, is het belangrijk om dit alles goed te kunnen organiseren. Wellicht heb je een tijdje geleden die ene toffe baan in Rotterdam aangenomen, juist omdat er hier veel meer mogelijkheden voor je waren, maar is de verkeerssituatie in de ochtend een doorn in het oog. Misschien is het verstandig om dan net buiten de spits te gaan rijden, de trein te pakken, of toch op de wat rustigere dagen naar kantoor te gaan.

Organiseer je tijd en taken

Een goede manier om de balans tussen werk en privé te vinden is door je tijd en taken efficiënt te organiseren. Hierbij is het belangrijk om realistische doelen te stellen voor jezelf. Maak hiervoor bijvoorbeeld een to-do lijst en houd je (zo veel mogelijk) aan de planning die je hebt gemaakt. Door je tijd beter te benutten, kun je tijdens jouw thuiswerkdagen meer tijd vrijmaken voor andere dingen, zoals sporten, sociale activiteiten of tijd doorbrengen met je gezin.

Zorg voor ontspanning en me-time

Het is belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld door te mediteren, yoga te doen, te lezen of gewoon even te bellen met een vriend of vriendin. Het is bewezen dat regelmatige ontspanning een positieve invloed heeft op het welzijn en prestatievermogen. Neem ook tussen het werken door genoeg pauzes. Dit doe je op je kantoordagen ook, dus waarom niet als je thuiswerkt?

Blijf in beweging

Het in beweging blijven kan helpen om stress te verminderen, energie op te doen en je focus te verbeteren. Probeer daarom dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen, door bijvoorbeeld te gaan hardlopen, fietsen of naar de sportschool te gaan. Als je het moeilijk vindt om tijd vrij te maken voor dit soort activiteiten, kun je er ook voor kiezen om even te gaan wandelen tijdens (lunch)pauzes.

Maak tijd voor familie en vrienden

Familie en vrienden zijn belangrijk voor ons welzijn en onze balans. Het is daarom belangrijk om regelmatig tijd vrij te maken voor hen en samen leuke activiteiten te ondernemen. Probeer in de avonden gezamenlijk aan tafel te eten, maak eens een uitstapje of ga een avondje uit naar de bioscoop.

Voortdurend proces

Het vinden van de juiste balans tussen werk en privé is een voortdurend proces. Het is belangrijk om regelmatig stil te staan bij jouw persoonlijke situatie en te kijken of er wellicht veranderingen noodzakelijk zijn. Luister naar je lichaam en geef jezelf de tijd en aandacht die je nodig hebt, om te kunnen ontspannen. Probeer ook open te staan voor verandering en nieuwe mogelijkheden, dit kan namelijk soms best heel verhelderend werken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie