Afbeelding
Foto: Unsplash

Dit moet je doen bij letselschade na fietsongeluk

10 januari 2023 om 00:00 Partnercontent

In 2022 zijn meer doden in het verkeer gevallen dan in de jaren ervoor, blijkt uit recente cijfers van verkeersongevallenregistratie Smart Traffic Accident Reporting (STAR). 

De grootste reden van ongelukken in het verkeer waren mensen op elektrische fietsen die te hard reden of niet goed om konden gaan met een e-bike en mensen die achter het stuur bezig waren met hun smartphone. Naast dodelijke slachtoffers zijn er meer gewonden in het verkeer in vergelijking met eerdere jaren.

Ruim 20.000 gewonden in het verkeer in 2022

Ook in Amersfoort en omgeving zijn er genoeg gevaarlijke punten waar je als deelnemer aan het verkeer extra goed moet opletten. Een ongeluk, al dan niet dodelijk, zit in een klein hoekje. Uit datzelfde onderzoek blijkt namelijk dat er in totaal 21.457 ongevallen in het verkeer zijn geweest waarbij minstens één gewonde is gevallen. Dat zijn er ruim 3500 meer dan in 2021. Dit heeft onder andere te maken met een toename aan elektrische fietsen. Het zijn vooral oudere mensen die een fietsongeval kregen op de overvolle fietspaden in ons land.

Heb je een ongeluk met de fiets gehad en was dat ongeluk niet jouw schuld? En heb je schade aan je fiets en heb je persoonlijk letsel opgelopen? In dat geval is het prettig om te weten wat je moet doen nu het aantal ongevallen in het verkeer in de lift zit. Het is in dat geval namelijk goed mogelijk dat je recht hebt op schadevergoeding aanrijding fiets, waarbij de aansprakelijke partij de kosten moet betalen. Je moet hierbij wel kunnen aantonen dat de ander aansprakelijk is aan de schade en dat je letselschade is ontstaan door het ongeluk.

Hoe wordt de hoogte van de schadevergoeding bepaald?

Dat klinkt gemakkelijk, maar dat is niet altijd het geval. Gelukkig kun je op zo’n punt een expert op het gebied van letselschade inhuren. Hij of zij kan kijken naar de situatie en op basis daarvan de hoogte van de schadevergoeding bepalen. Er zijn een paar factoren die van invloed zijn op hoe hoog je vergoeding wordt, zoals:

  • De ernst van het ongeluk met de fiets
  • De psychische invloed van het ongeval
  • Het mislopen van een inkomen omdat je niet meer kunt werken door het letsel
  • De invloed van het letsel op je dagelijks leven en alles dat daarbij komt kijken
  • Alle extra kosten die je misschien hebt moeten maken door het ongeluk, zoals kosten voor huishoudelijke hulp en andere extra hulp
  • Er wordt goed gekeken naar het feit of je niet deels schuldig bent aan het ongeval
  • Ook wordt er gekeken naar hoe lang het heeft geduurd voordat je hersteld bent en hoeveel inspanning je hebt moeten leveren om te herstellen
  • De hoogte van je leeftijd.

Hierbij geldt natuurlijk: des te ernstiger het letsel, des te hoger de schadevergoeding is. Komt de ingeschakelde belangenbehartiger er niet uit met de verzekeraar wat betreft de regeling van de opgelopen letselschade? Dan is het uiteindelijk de rechter die bepaalt hoe hoog het totale bedrag voor letselschade gaat worden. Vaak is het echter helemaal niet nodig om de stap naar de rechter te maken. Is er sprake van deelschuld, oftewel: ben je zelf deels schuldig aan het ontstaan van het ongeluk? Dan zal het geldbedrag dat je als schadevergoeding uitgekeerd krijgt lager liggen.

Wat je nog meer moet weten over letselschade na een fietsongeluk

Zodra de aansprakelijkheid is erkend kun je met succes schadevergoeding aanvragen. Je moet er hierbij echter wel op letten dat je de schadeclaim niet laat verjaren. Meestal kun je namelijk tot vijf jaar na het ontstaan van je letsel een vergoeding aanvragen; in sommige gevallen is dat drie jaar. Zorg er dus voor dat je op tijd bent met het aanvragen van de schadevergoeding zodat je zeker weet dat je niet met niet meer verhaalbare kostenposten blijft zitten. Een expert op het gebied van letselschade kan je hierbij helpen. Hij of zij weet precies op welke vergoedingen je aanspraak kunt maken en hoe de verjaring kan worden gestuit.

Daarom is het belangrijk om alle gemaakte onkosten bij te houden zodat je deze kosten uiteindelijk allemaal terug kunt krijgen van de (verzekeraar van de) aansprakelijke partij. Is er sprake van een eenzijdig ongeluk op bijvoorbeeld een van de gevaarlijke kruispunten in Amersfoort? Dan is er sprake van een eenzijdig ongeval wat betekent dat er geen andere weggebruiker is waar je je schade kunt gaan verhalen. In dat geval wordt er gekeken of er een andere externe reden is waardoor het ongeluk is ontstaan. Was de weg bijvoorbeeld slecht of was er sprake van een gevaarlijke situatie door bijvoorbeeld wegwerkzaamheden? Ook dan kun je mogelijk een schadevergoeding aanrijding fiets aanvragen. Schakel een expert in om je hierbij te helpen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie