Afbeelding
Foto Pixabay

Letselschade claimen, hoe doe je dat?

25 oktober 2022 om 14:52 Partnercontent

Je zult er van schrikken als je ziet hoeveel Nederlanders jaarlijks letselschade oplopen. Het zijn er honderdduizenden. En dan gaat het alleen nog maar over letselschade in het verkeer. Bedrijfsongevallen worden ook onder letselschade geschaard. Behalve dat het heel vervelend is dat je voor een bepaalde tijd minder of helemaal niet kunt functioneren, is het ook een heel gedoe om de schade te claimen. In dit artikel lees je hoe je dit op de beste en makkelijkste manier kunt doen.

Schakel hulp in

Letselschade loop je op bij een ongeluk. Het kan bestaan uit materiële schade. Bijvoorbeeld omdat je niet of minder werkt of omdat je medische kosten moet maken. Immateriële schade wordt ook onder letselschade gerekend. Pijn en verdriet zijn hier voorbeelden van.

Het eerste dat je moet doen als je met letselschade te maken hebt, is de andere betrokken partij aansprakelijk stellen. En daar zit het probleem hem in sommige gevallen nu net. Stel dat je een bedrijfsongeval hebt gehad en daarbij gewond bent geraakt, en jouw baas wil niet betalen. Dan heb je een probleem. In dat geval komt een jurist om de hoek kijken. Een letselschadejurist van Wijs Letselschade is gespecialiseerd in bedrijfsongevallen en neemt deze moeilijke taak over. Daardoor kan jij je volledig op je herstel richten.

Laat alle schade vergoeden

Bij letselschade hoort alle schade die als gevolg van het ongeluk is ontstaan. Een voorbeeld. Stel dat je letselschade in Den Haag hebt opgelopen. Je bent in het centrum van je fiets gereden door een bestelbus. Dan wordt je kapotte fiets vergoed, zorgkosten die je hebt opgelopen, maar ook je kapotte kleding en kosten omdat je je eigen huishouden niet meer kunt doen.

Dan heb je nog de immateriële schade. Dit is soms lastiger om aan te tonen. Het gaat hierbij om psychische ongemakken die je sinds het ongeluk hebt. Dit kan gaan om verdriet, maar bijvoorbeeld ook angst. Misschien durf je de straat niet meer op. Ook deze schade kan worden vergoed. Houd ook alle kosten die je maakt goed bij.

Belangrijk: het bewijs

Een letselschadejurist zorgt hier wel voor, maar ook jij kan hier een rol in spelen. Probeer zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Dit doe je onder meer door een verslag van de gebeurtenissen te maken, getuigen te vinden en waar mogelijk beeldmateriaal. Ook is het belangrijk om meteen naar de huisarts te gaan voor bewijs van de letselschade.

Bekijk wat je eigen verzekering vergoedt

Jouw zorgverzekering vergoedt vaak al een deel van de kosten of de volledige medische behandeling. Deze kosten kan je dus niet terugvragen aan de andere partij. Vergeet alleen het eigen risico en de eigen bijdrage niet. Deze kosten kan je wel door de tegenpartij laten vergoeden.

En als je autoverzekering de deuken uit de motorkap heeft gehaald, is dat natuurlijk fijn. Minder prettig is het dat de premie van je verzekering hierdoor omhoog gaat. Dit kan je dan ook terugvragen aan de veroorzaker van het ongeluk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie