Afbeelding
Foto door Max Vakhtbovych via Pexels

Waarom visgraat vloeren de nieuwe trend zijn

2 december 2022 om 09:00 Partnercontent

Een visgraat vloer is de mooiste nieuwe stijl vloer van de afgelopen jaren. Ga jij binnenkort verbouwen en wil je een mooie nieuwe vloer in huis? Hoewel een visgraat vloer misschien niet het eerste is waar je aan denkt, kan het een prachtige toevoeging zijn aan de ruimte in jouw woon- of slaapkamer. Ben je benieuwd naar een visgraat vloer, welke materialen je ervoor kan gebruiken en hoe je deze moet leggen? Lees dan gauw verder.

Wat is een visgraat vloer eigenlijk?

Een visgraat vloer ligt, zoals de naam al doet vermoeden, op de grond in het patroon van een vissengraat. Het zijn korte houten plankjes die schuin op elkaar worden geplaatst in een haaks patroon. Op die manier ontstaat er een trapsgewijs patroon op de grond dat doet denken aan een vissengraat. Je hebt de klassieke versie van deze vloer, waarbij de plankjes haaks op elkaar worden geplaatst. Je hebt ook de Hongaarse manier van leggen. In dat geval worden de plankjes niet recht afgezaagd maar schuin. Daardoor lijkt de vloer meer in een recht patroon te liggen dan in een vissengraat patroon maar wel lijkt het er nog erg op.

Waarom kies je een visgraat vloer?

Vroeger was een visgraat vloer vooral het soort vloer dat was weggelegd voor de vloeren van grote villa’s en hotels. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer zo maar kan het gewoon voor iedereen beschikbaar zijn. Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee, het is namelijk echt een geweldige en unieke manier om je vloer in te delen. Daarnaast geeft het toch dat luxueuze gevoel mee van een villa, waardoor jij nog meer kan genieten van de prachtige vloer in huis.


Welke materialen zijn beschikbaar voor visgraat vloeren?

Men kent de visgraat vloer waarschijnlijk het beste als een houten vloer die in het patroon van een visgraat ligt. Dit is wat je het meeste terug ziet in de huizen van nu. Toch is dit echt niet het enige materiaal waarmee je deze vloer kan leggen. Zo is er ook visgraat vloer laminaat. Dat zijn dus geen massieve houten plankjes maar planken gemaakt van laminaat. Dat lijkt heel erg op hout, maar is niet zo massief. Bij dit laminaat zijn de plankjes in een pakket te verkrijgen en moet je het dus alleen nog zelf leggen of laten leggen. Dit doe je met de techniek ‘de fold-down’. Je begint met de ondergrond waarop je de vloer gaat leggen. Deze moet droog en vlak zijn. Daarna plaats je een ondervloer die isolerend is, denk bijvoorbeeld aan grote isolerende platen. Vervolgens maak je een startpunt, waarbij je een aantal plankjes loodrecht op elkaar legt. Als je dit met meerdere starterspunten doet, bepaal je de ligging van de planken in de ruimte. Vanaf daar leg je de planken verder totdat de hele ruimte is gevuld met jouw prachtige visgraat vloer.

Je kan ook kiezen voor pvc visgraat. Dat is een vloer waar geen hout in zit maar die is gemaakt van plankjes kunststof. Daarin zit een microvelling en een voelbare houtstructuur. Deze vloeren zijn een echte replica van de laminaat houten visgraat vloeren die we eerder bespraken. Het lijkt net echt maar zijn ze niet. Deze stof is ideaal als het kopen van een eikenhout visgraat vloer te duur is voor je, maar je toch een luxe uitstraling wil in jouw huis. Overigens is pvc ideaal omdat het waterbestendig is, je kan het dus ook gebruiken voor de wc of in de badkamer. En het feit dat het waterbestendig is, is ook perfect voor als je kinderen hebt. Die kunnen de vloer dan niet onomkeerbaar vies maken. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie