Afbeelding
Photo by William Zhao on Unsplash

Welke vloer moet ik kiezen?

23 november 2022 om 12:43 Partnercontent

Een nieuwe vloer uitzoeken kan beste lastig zijn. Waar je honderd jaar geleden alleen kon kiezen uit een stenen of een houten vloer heb je nu een groot scala aan keuzemogelijkheden. Toch is niet iedere vloer geschikt voor iedere kamer. Daarnaast is je keuze afhankelijk van je persoonlijke situatie. In dit artikel leggen we je uit hoe je de beste keuze maakt.

Uit welke vloeren kun je kiezen?

Wil je de juiste vloer kunnen kiezen, dan is het belangrijk om eerst te weten uit welke vloeren je allemaal kunt kiezen. Hieronder vind je een lijstje van de populairste vloeren van dit moment:

  • Laminaat
  • PVC
  • Parket
  • Tegels
  • Vinyl
  • Tapijt
  • Linoleum
  • Betonvloer

Waar komt je vloer te liggen?

Een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen is waar je de vloer wil plaatsen. Woon je op een appartement houdt er dan rekening mee dat je vloer geluiddempend moet zijn. Zoek je een vloer voor de slaapkamer dan wil je daar waarschijnlijk geen koude tegels, maar zoek je een vloer die warmte vasthoudt zoals tapijt. De woonkamer is een multifunctionele ruimte waar je veel soorten vloeren kunt leggen. 

Wil je vloerverwarming?

Steeds meer mensen maken gebruik van vloerverwarming. In nieuwbouwhuizen wordt vloerverwarming meestal standaard geplaatst. Maak je gebruik van vloerverwarming dan is het belangrijk dat de warmte goed doorgelaten wordt. Een vloer met een isolerende werking is daarom minder geschikt. Ook houten vloeren zijn in dit geval niet aan te raden. Door de warmteverschillen kan hout gaan werken. Vloeren die het meest geschikt zijn voor vloerverwarming zijn stenen vloeren, pvc en vinyl. Ook laminaat en tapijt kunnen goed worden gecombineerd met vloerverwarming.

Hoe intensief wordt de vloer gebruikt?

In ruimtes waar de vloer veel gebruikt wordt zoals de woonkamer kun je het beste kiezen voor een vloer die onderhoudsvriendelijk is en een sterke toplaag heeft. Zeker als je kinderen of huisdieren hebt. Zo kan de vloer lang meegaan en blijft hij er goed uitzien. In dit geval is een PVC-vloer of een laminaatvloer een goede keuze.

PVC-vloeren

Een PVC vloer is gemaakt van kunststof en wordt gemaakt van polyvinylchloride. Een PVC-vloer is bijna niet van een houten vloer te onderscheiden. Wil je een PVC-vloer die makkelijk te leggen is, een sterke toplaag heeft en geluiddempend is, kies dan voor COREtec klik pvc vloer. Deze vloer bestaat uit verschillende lagen met allemaal een eigen functie. De bovenste laag dient als beschermlaag. De tweede laag onder de toplaag bestaat uit vinyl. De onderste laag bestaat uit kurk. Hierdoor reduceert de vloer geluid. De vloer is makkelijk en snel te leggen in plank of in tegelmotief door middel van het kliksysteem.

Vinyl

Ook vinyl vloeren hebben geluiddempende eigenschappen. Vinyl is een onderhoudsvriendelijke vloer en ideaal voor huishoudens met kinderen en huisdieren. Vinyl kun je gemakkelijk zelf leggen. Ook vloerverwarming is geen probleem met deze vloer. Vinyl is een uitstekende warmtegeleider en past zich aan de kamertemperatuur aan. Een ander voordeel van een vloer van vinyl is dat deze relatief goedkoop is.

Parket

Een parketvloer bestaat uit een toplaag van massief hout. De onderlagen van parket zijn gemaakt van multiplex of vurenhout. Net als een natuurstenen vloer is een parketvloer een natuurproduct. Dat betekent dat iedere plank anders is waardoor het geheel een unieke uitstraling heeft. Een ander voordeel is dat je een parketvloer eigenlijk niet hoeft te vervangen. Je kunt hem eenvoudig opnieuw schuren en in de lak zetten.

Linoleum

Een linoleum vloer heeft een lange levensduur en is milieuvriendelijk. Daarnaast is linoleum geluiddempend en erg onderhoudsvriendelijk. Linoleum is beschikbaar in allerlei patronen en kleuren en is ook geschikt in combinatie met vloerverwarming. Linoleum is een prima vloer voor de woonkamer in een huis of appartement met kinderen en huisdieren.

Tegels

Duurzaam en makkelijk te onderhouden. Dat kenmerkt een vloer van tegels of natuursteen. Wekelijks de vloer reinigen met water en zeep volstaat. Sommige tegels zijn gevoeliger voor vlekken dan anderen. Vloertegels voelen kouder aan dan vloeren zoals hout of pvc. Tegels zijn daarentegen wel goed te combineren met vloerverwarming. Een tegelvloer is een goede keuze als je van een onderhoudsarme vloer houdt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie