Afbeelding
Foto: Pixabay

Je tuin een update geven voor de winter? Zo doe je dat!

26 oktober 2022 om 12:39 Partnercontent

In de winter zijn tuinen en moestuinen nog steeds het centrum van inspiratie, natuurlijke schoonheid en nieuwe aangroei. Er zijn allerlei taken te verrichten, zoals het hoeden van wilde dieren, het oogsten van groenten, het snoeien van rozenstruiken of het treffen van voorbereidingen voor warmere dagen.

In de winter hoeft er minder gewied en bewaterd te worden, omdat veel planten dan niet in bloei staan. Er zijn meestal wel andere klusjes te doen, zoals schuilplaatsen bouwen in de vorm van een vogelhuisje met vogelvoer, compostbakken onderhouden en hekken repareren. Als de grond niet bevroren is, is het ook mogelijk om wat planten en struiken te planten.

Er is genoeg te doen in de tuin!

Er zijn een aantal dingen die je in de tuin kunt doen in de winter, maar de winter is ongetwijfeld het beste seizoen om te plannen en je voor te bereiden op hoe de tuin er het volgende jaar uit zal zien.

Veel dode planten kun je laten, zodat ze de grond verrijken met voedingsstoffen, het is wel goed opletten dat planten niet besmet zijn met ziekteverwekkers, insecten of schimmels. Dit is het ideale moment om planten die eerder in het groeiseizoen ziektesymptomen vertoonden, maar waar je geen actie op kon ondernemen, te verwijderen. Na het maken van Herfstukjes, kun je de tuin weer in!

Bijvoorbeeld door compost te recyclen en te oogsten

Je zou in de verleiding kunnen komen om je composthoop te verwaarlozen nu de zomerhitte voorbij is, maar dat zou een gemiste kans zijn. Ten eerste is het gecomposteerde materiaal van de zomer vermoedelijk compleet en klaar voor gebruik. Je kunt je bodem voeden en de ontwikkeling in het voorjaar op gang brengen door dit rijke materiaal te gebruiken. Ten tweede maakt het opruimen van afgewerkte compost plaats voor een nieuwe partij, die meestal beschermd kan worden tegen de kou van de winter.

Mulchen in de winter biedt veel van dezelfde voordelen als mulchen in de zomer

Het beheersen van onkruidgroei, het voorkomen van bodemerosie, en het verminderen van waterverlies. Het is gemakkelijker om de overgang naar de winter te maken door het bodemoppervlak te bedekken met een dikke laag mulch, die helpt om de bodemtemperatuur en het vocht te regelen. Een dikke mulchlaag rond wortelgroenten die in de herfst en winter in de tuin blijven voor de oogst, kan helpen om ze te beschermen tegen strenge vorst en de opbrengst te verlengen. Bovendien wordt bij de afbraak van de mulch nieuwe organische stof in de bodem opgenomen.

De herfst en de winter kunnen een fantastische tijd zijn om al je tuingereedschap te ordenen!

Maak van de gelegenheid gebruik om je snoeischaren, heggenscharen, takkenscharen, schoppen, maaimachines en al het andere dat onderhoud nodig heeft te slijpen en te oliën. Gebruik staalwol om de roest van de messen en scharnieren te verwijderen. Geef ze daarna een goede oliebeurt om de vorming van meer roest tegen te gaan. Je zult blij zijn dat je goed en scherp gereedschap bij de hand hebt als het in het voorjaar weer tijd is om de tuin in te gaan.

Investeer in nieuwe en gezellige tuinmeubelen

Investeer bijvoorbeeld in een vuurplaats om een helder, gezellig middelpunt te creëren om samen te komen, als je je tuin uitnodigend wilt maken voor winterevenementen. Ook kun je kiezen om feestverlichting toe te voegen aan een wintertuin, dit draagt ook bij aan de sfeer. De lampen en lichtjes geven een mooie gloed. Plaats voor een maximaal effect enkele flikkerende kaarsen in verschillende glazen lantaarns. En bedek koud metalen buitenmeubilair met een mooie en zachte schapenvacht voor extra gezelligheid. Vergeet niet om de schapenvachten naar binnen te brengen als je klaar bent in de tuin! 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie