Afbeelding
marcouliana/123RF

Bereid je huis voor op de winter en op de wintermuggen

29 januari 2022 om 07:00 Partnercontent

Wat de winter ons gaat brengen, is in ons land altijd afwachten. De ene winter is vrij streng, terwijl de andere winter erg zacht is. Feit is dat we in de afgelopen jaren wel met een klimaatopwarming te maken hebben. Deze klimaatopwarming zorgt voor hogere gemiddelde temperaturen, maar ook voor extremer weer. Zo kunnen we mogelijk in de komende winters plots met sneeuwstormen te maken krijgen.

Al met al zijn er voldoende redenen om je huis op de winter voor te bereiden. Dit doe je onder andere door je huis goed te isoleren. Als je je huis goed geïsoleerd hebt, blijft de gestookte warmte in je woning. Dit is niet alleen fijn voor het wooncomfort in je woning, maar ook voor de hoogte van je energierekening.

Verder is het advies om handige hulpmiddelen in huis te halen. Je kunt hierbij denken aan strooizout en aan een sneeuwschuiver. Op de dagen dat het daadwerkelijk begint te sneeuwen, is het wenselijk dat je dit sneeuw zo goed mogelijk weg kunt halen. Met dank aan strooizout en een sneeuwschuiver kun je bijvoorbeeld je oprit een stuk veiliger maken.

Zorg er ook voor dat je voor goede tuinverlichting zorgt. In de koude en donkere maanden is veiligheid in de tuin zeer wenselijk. Deze veiligheid creëer je met de juiste verlichting in de tuin.

Denk ook aan de winterse muggen

De klimaatopwarming brengt opvallend veel gevolgen met zich mee. Eén van de meest opvallende gevolgen hierbij is toch wel de aanwezigheid van winterse muggen. Doordat het in ons land gemiddeld gezien een stuk warmer is, hebben de muggen geen enkel probleem om het najaar te overleven. Dát zorgt ervoor dat de muggen ons ook nog in de winter tot last zijn.

Sterker nog; de muggenoverlast in de winter is met maar liefst 33% toegenomen. Het ligt bovendien in de lijn der verwachtingen dat dit in de komende winters alleen maar erger gaat worden. Volgens biologen doe je er dan ook verstandig aan om je huis ook hier goed op voor te bereiden.

Dit doe je bijvoorbeeld door horren in je woning te plaatsen. Bij je ramen en deuren kun je uit meerdere soorten horren kiezen, waarmee je de winterse muggen perfect buiten weet te houden. Uiteraard werken dergelijke raamhorren het gehele jaar door; ook in de zomerperiode komt een hor dus maar al te goed van pas.

Dit geldt niet alleen voor een hor, maar ook voor een klamboe. Indien je een klamboe over je bed heen spant, kunnen de muggen niet bij je in de buurt komen. Je hoort mogelijk wel nog hun zoemende geluid, maar ze kunnen je niet meer lek steken. Een wenselijke gedachte, niet waar?

Tot slot is het volgens biologen ook aan te raden om DEET op te smeren. Muggen zijn niet gek op de geur en smaak van dit middel, waardoor ze ver uit de buurt van DEET blijven. En daarmee dus ook ver uit de buurt van je lichaam.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie