Afbeelding
Foto Kleien.com

Kleien met peuters, wat houdt het in?

Partnercontent

Kinderen tussen de twee en een half en de vier jaar beschrijven we met de term “peuter”. Dit is de periode voor kinderen waar ze nieuwsgierig worden naar de wereld om hen heen en zich steeds bewuster worden van mensen, omgevingen en situaties. De periode valt vlak voor de basisschooltijd en zit vol ontdekkingen. Onder andere op het gebied van de zintuigen, motoriek en creativiteit.

Klei is een veelzijdig materiaal dat in verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar is. Kinderen spelen er graag mee, omdat het veelzijdig is en onmiddellijke voldoening geeft. Ze vinden het ook leuk om hun handen te gebruiken om zo nieuwe creaties te bedenken en te maken.

Kleien voor de ontwikkeling

Met wat voor speelgoed speelt je peuter graag? Houdt hij of zij van bouwblokken, auto’s, poppen? Denk eens na over de optie om klei aan te schaffen. Het materiaal is zo gemaakt dat je er alle kanten mee op kunt en niets te gek is. Alles kan gemaakt worden; van het namaken van dingen in de omgeving tot volledig nieuwe creaties. Hierdoor krijgen peuters tijdens het kleien een stuk meer voldoening dan tijdens het spelen met autootjes. 

Kleien met peuters is erg populair geworden onder ouders die willen dat hun kinderen hun fijne motoriek ontwikkelen. De voordelen van het spelen met klei zijn onder andere het verbeteren van de behendigheid en oog-handcoördinatie. Ze krijgen meer kracht in hun handen, wat later weer zal helpen om de fijne motoriek te ontwikkelen die voor veel handelingen, waaronder schrijven, hard nodig is. 

Klei is een geweldig middel om kinderen te leren over vormen, kleuren, texturen, en patronen. Doordat sommige kleisoorten ook toegevoegde geurstoffen hebben, kan zelfs de reuk worden gestimuleerd. 

Waarom dan klei?

Speelklei is een soort zacht plastic dat in verschillende kleuren en vormen verkrijgbaar is. Kinderen gebruiken het graag omdat ze er hun eigen creaties mee kunnen maken zonder zich zorgen te hoeven maken dat ze iets beschadigen.

Daarbij is klei goed bewerkbaar voor peuters waarvan de handen simpelweg nog niet zo sterk zijn als voor volwassenen. Zeker de klei van Fimo kids is speciaal gemaakt om goed hanteerbaar te zijn voor de jongere generaties. Daarnaast is het voor peuters fijn om met de handen bezig te kunnen zijn. Met de vele beeldschermen tegenwoordig is het des te belangrijker dat er tijd wordt gemaakt om de wereld om je heen te ontdekken. En hoe kan dat beter dan door je observaties te verwerken via je vingers?

Het hoeft niet duur te zijn

Je hoeft niet per se dure kleisets aan te schaffen. In plaats daarvan kun je een pakje klei kopen en ermee gaan experimenteren. Je hoeft geen fortuin uit te geven om te beginnen. Sterker nog, je kan gemakkelijk met een starterset van Fimo klei beginnen. Als je verder wilt gaan, kun je kleuren klei en extra materialen aanschaffen om je eigen assortiment uit te breiden. Maar zeker voor peuters heb je vaak minder nodig dan je verwacht. Met de creativiteit van een jonge geest, kan al veel worden bereikt. Toch uitbreiden? Kijk dan eens naar de speciale glitterklei. Dit voelt anders en ziet er anders uit, wat de creativiteit van peuters kan stimuleren.

Fimo Kids voor de kleintjes

Fimo Kids klei is een geweldige manier om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met kunst en creativiteit. De klei is verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen, zodat kinderen spelenderwijs hun fantasie kunnen verkennen.

Fimo Kids bestaat al sinds de jaren ‘80 en werd oorspronkelijk ontworpen voor volwassenen die het boetseren wilden uitproberen, maar niet tevreden waren met de stevige, originele Fimo. Tegenwoordig wordt Fimo® Kids ook veel gebruikt door ouders en leraren om jonge kunstenaars aan te moedigen zich creatief uit te drukken. Ouders vinden het geweldig dat kinderen er unieke vormen en ontwerpen mee kunnen maken. Ook waarderen ze het feit dat het niet giftig is en veilig voor kleine handjes.

Dankzij de unieke eigenschappen van Fimo Kids, zoals het feit dat de klei zacht en dus beter bewerkbaar is, kunnen kinderen prachtige sculpturen maken met eenvoudige materialen zoals eikeldopjes, takjes en satéprikkers. Dit maakt het ideaal voor peuters, omdat ze niet veel instructie of begeleiding nodig hebben om te beginnen. Ze kunnen het materiaal gemakkelijk in elke vorm kleien die ze maar willen.

advertentie
advertentie