Afbeelding
Foto: Pexels

Verbeter het binnenklimaat in huis met een bananenplant

Partnercontent

De bananenplant is geliefd! Niet alleen vanwege de mooie bladeren, maar ook omdat de plant bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat. Benieuwd hoe dat precies zit? In het onderstaande artikel lees je meer over de eigenschappen, verzorging en oorsprong van de bananenplant.

Oorsprong van de bananenplant

Een bananenplant wordt ook wel de Musa, bananenboom of dwergbanaan genoemd. Zijn oorsprong ligt in de regenwouden van Australië en Zuidoost-Azië. In deze tropische omgeving groeien er bananen aan, maar dat zal bij de kamerplanten meestal niet het geval zijn. Wil je een bananenplant kopen? Dan heb je de keuze uit ruim 400 soorten. Voor in huis worden meestal de Musa Tropicana of de Musa Dwarf Cavendish verkocht. Deze zijn wat kleiner van formaat, maar kunnen met de juiste verzorging nog flink groeien. Tot maar liefst 2 meter hoog!

Luchtzuiverende functie

Bananenplanten hebben een luchtzuiverende werking en dragen hiermee bij aan een gezonder binnenklimaat. De plant neemt verontreinigende stoffen uit de lucht op via de bladeren. Deze 

Luchtvochtigheid op peil

Een luchtzuiverende kamerplant zoals de bananenplant zet meer CO2 om in zuurstof. De plant brengt daarnaast waterdamp in de lucht en houdt zo de luchtvochtigheid in je woning goed op peil. Een gezond binnenklimaat draagt bij aan een betere nachtrust, betere concentratie en meer wooncomfort. Zet dus gerust een bananenplantje in je slaapkamer, thuiskantoor én woonkamer!

Kenmerken van de Musa

Je herkent een Musa aan de grote bladeren met heldere groene kleur. Deze bladeren groeien uit een dikke stam. Hoewel er waarschijnlijk geen volwaardige bananen aan zullen groeien buiten een tropisch klimaat, kan de bananenplant wel gaan bloeien. Dit geldt vooral voor grote en volgroeide Musa’s.

Bananenplant verzorgen

Een mogelijk ‘nadeel’ van de bananenplant is het onderhoud. Het is geen kantoorplant waar je maanden niet naar om hoeft te kijken. De Musa heeft de juiste aandacht en verzorging nodig. Het is belangrijk om de potgrond lichtvochtig te houden. Geef de plant regelmatig kleine beetjes water, maar voorkom dat er een laag water onderin de pot blijft staan. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten. De plant voelt zich het meest op z’n gemak bij een hoge luchtvochtigheid. Overweeg om een luchtbevochtiger of simpelweg een schaaltje water in de buurt te zetten. Je kunt ook de bladeren natspuiten met een plantenspuit. Kies tot slot een lichte plek uit zonder direct zonlicht. Als de bladeren geel worden, krijgt de bananenplant te veel dag- of zonlicht. Hangen de bladeren slap naar beneden? Dan krijgt de plant te weinig licht of te weinig water.

advertentie
advertentie