Afbeelding
Foto: Unsplash

Wat is een semi-tractie accu?

Partnercontent

Accu’s komen in verschillende soorten en maten en voor verschillende doeleinden. Bij het zoeken naar een passende accu voor jouw behoeftes, kun je tegen de term ‘semi-tractie’ aanlopen. Wat is eigenlijk een semi-tractie accu?

Langdurig constante spanning

Een semi-tractie accu is een accu die bedoeld is om voor een lange tijd een constante spanning te kunnen leveren. In een semi-tractie accu zitten loodplaten die ervoor zorgen dat de stroom stabiel kan worden geleverd. Daarnaast kun je een semi-tractie accu in tegenstelling tot andere typen accu’s diep ontladen zonder het risico de levensduur van de accu fors in te korten. Dat maakt semi-tractie accu’s praktisch om bijvoorbeeld een caravan, boot, caravan mover of elektrische buitenboordmotor mee van stroom te voorzien. Daarnaast kan een semi-tractie accu ook verwerkt worden in een setup met omvormer. Eigenlijk is er voor ieder doeleinde wel een bijpassende semi-tractie accu.

Lithium accu

Semi-tractie accu’s komen in verschillende vormen. Zo is er de keuze uit lood, AGM, gel of lithium accu’s. Die laatste is niet de goedkoopste, maar wel de beste keuze. Een lithium accu kan het diepst ontladen worden (95%) en weegt de helft van wat de andere typen accu’s wegen. Ook behoeft een lithium accu geen onderhoud, waardoor je hem voor langere tijd ongebruikt weg kunt zetten. Daarnaast kun je een lithium accu ook in iedere mogelijke stand plaatsen. Je kunt een online eenvoudig een goede lithium accu kopen.

Voltage en accucapaciteit

Wanneer je een semi-tractie accu aanschaft, is het belangrijk om te letten op het voltage van de accu. Dit moet overeenkomen met het voltage van het hetgeen je ermee wilt opladen. Gaat het bijvoorbeeld om een 12 volt elektromotor, dan heb je ook een accu van 12 volt nodig. Daarnaast moet je ook letten op de accucapaciteit (AH). Hoe hoger de accucapaciteit, hoe langer je gebruik kunt maken van de accu.

Semi-tractie accu opladen

Om een semi-tractie actie op te laden, is een acculader of druppellader nodig. Deze moet het juiste voltage en laadstroom (A) hebben. De laadstroom van de acculader moet tussen de 15 en 25 procent van de accucapaciteit van de accu in kwestie zitten. Heb je een semi-tractie accu van 180AH, dan heb je dus een acculader nodig van tussen de 25A en 45A. Vervolgens laad je met de acculader de semi-tractie accu op door de rode kabel van de acculader aan te sluiten op de pluspool van de accu. Daarna sluit je de zwarte kabel aan op de minpool van de accu. Daarna kun je de stekker in het stopcontact stoppen en zal de acculader automatisch beginnen met laden. Voor het verwijderen van de acculader volg je de stappen in omgekeerde volgorde.

Een semi-tractie accu kan dus uitstekend van pas komen om verschillende apparaten of voertuigen langdurig van stroom te voorzien. Het is even een investering, maar wel een investering die uitkomst kan bieden.

advertentie