Afbeelding
Foto: Unsplash

Waarom zijn sommige e-bikes zo goedkoop?

10 november 2021 om 11:35 Partnercontent

Er is een groot prijsverschil tussen e-bikes tegenwoordig. Soms kun je een elektrische fiets al kopen vanaf duizend euro en soms betaal je het zesvoudige voor een fiets. Hoe komt het nou dat sommige e-bikes zo goedkoop zijn? En is de beste elektrische fiets altijd de duurste? Wij leggen het uit.

De concurrentie is groot

Iedere maand komen er wel nieuwe modellen op de markt. Omdat de elektrische fiets tegenwoordig zo populair is, is er ook een grote concurrentie en dat zie je in de prijs. Zo zijn er ook veel bouwmarkten die met een aanbieding komen. Het is belangrijk dat je er op let waar je de fiets kunt brengen als er een mankement is en houd er rekening mee dat de e-bike nog afgesteld moet worden op jouw lengte en wensen. Dit doen ze vaak niet bij een aanbieding van de bouwmarkt.

De plaats van de motor is ook belangrijk

Waar de motor op de fiets is geplaatst is van invloed op het fietsen zelf. Een goedkopere elektrische fiets zal de accu vaak op het voorwiel hebben. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar vergt wat meer wennen omdat het fietsen daardoor wat minder natuurlijk aanvoelt. Je wordt als het ware vooruit getrokken.

Bij de wat duurdere modellen zit de motor in het midden van de fiets. Dit zorgt voor een betere balans waardoor het fietsen wat makkelijker gaat. Het grootste gewicht zit in het midden.

Bij duurdere modellen zit de motor aan de achterkant. Dit geeft meer ondersteuning en de fiets is stiller wat natuurlijker aanvoelt.

De afwerking telt ook mee

Bij goedkopere modellen telt de afwerking ook mee. De onderdelen waar op bezuinigd kan worden, daar is ook vaak op bezuinigd. Hierbij kun je denken aan handvatten, het zadel, stuur en pedalen. Bij een goedkoper model zal het stuur niet verstelbaar zijn en is er minder of geen vering aanwezig. De handvatten zijn niet ergonomische gevormd en de velgen en banden zijn van iets mindere kwaliteit. Dat wil niet zeggen dat een goedkoper model slecht is. Een goedkoper model is prima om als stadfiets te gebruiken of om ermee naar je werk te fietsen.

De accu

Bij de goedkopere modellen zal de accu een minder lange levensduur hebben en ook minder capaciteit. Hoe groter de capaciteit, hoe langer de accu meegaat voordat je hem weer moet opladen. De levensduur kun je zelf ook beïnvloeden door goed voor de accu te zorgen en deze niet helemaal leeg te rijden. Ook zal de accu bij een goedkopere fiets vast zitten aan de fiets en bij een duurder model kun je deze losmaken van de fiets.

Een goedkoper model wil dus niet zeggen dat je een slechte fiets koopt. Het is wel goed om bovenstaande punten in de gaten te houden, zodat je een goede fiets koopt waar je lang plezier aan beleeft.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie