Afbeelding
Betrouwbare garage

Waar moet je op letten bij het uitbesteden van de APK keuring?

5 juli 2021 om 15:46 Partnercontent

Wanneer is een autogarage betrouwbaar?

Als het weer tijd is voor de Algemene periodieke keuring (APK) van de auto wil je dat dit door een goede garage gebeurd. Het vinden van een betrouwbare garage is niet zo gemakkelijk. Er zijn wel keurmerken maar in hoeverre kun je daarop blind varen? Dat is moeilijk te controleren. Een goede, betrouwbare garage is echter van groot belang omdat de klant zelf meestal geen verstand heeft van de technische kant van zijn voortuig. Ze kunnen de meeste mensen van alles wijsmaken op dit gebied. Zelf als je wel veel kennis hebt van autotechniek, dan kun je nog niet controleren of alles is uitgevoerd zoals het op het rapport staat. Je was er immers niet bij.

Een andere garage kiezen voor je APK of een andere klus doet men dan ook meestal niet, uit angst voor het onbekende.

En daarom blijven veel autobezitters angstvallig bij hun vaste ‘mannetje’ of hun eigen grotere garage en betalen zij misschien wel veel meer dan nodig óf krijgen ze niet de kwaliteit die ze zouden mogen verwachten.

Maar waar moet je dan op letten bij het kiezen van een garage? Als je zeker van je zaak wilt zijn kies je je garage via mijngarage.nl. Het selectiewerk op het gebied van kwaliteit en betrouwbaarheid is al voor je gedaan, dus dat is een zorg minder. Toch zul je misschien iets beter beslagen ten ijs willen komen als je je “heilige koe” ter keuring aanbiedt. Hierover hieronder meer.

Doe vooraf onderzoek: Wat de APK-aandachtspunten?

De APK keuring van een personenauto is niet zomaar een willekeurig aantal tests. In de regelgeving is precies vastgelegd welke punten de monteurs in de garage moeten controleren en hoe ze dat moeten doen. Ook moeten de resultaten op een vastgestelde wijze gerapporteerd worden. Dit alles is voor de garages overzichtelijk vastgelegd in het https://apk-handboek.rdw.nl/personenautos.

De aandachtspunten in het kader van de APK-keuring van personenauto’s zijn onder te verdelen in een aantal categorieën:

- Algemene bouwwijze van het voertuig
- Afmetingen en massa’s
- Motor, brandstofsystemen en milieu
- Krachtoverbrenging
- Assen
- Ophanging
- Stuurinrichting
- Reminrichting
- Carrosserie
- Lichten, lichtsignalen en retroreflecterende voorzieningen

De nadruk ligt met name op het gebied van verkeersveiligheid en milieu, want dat is wat de wet heeft willen borgen. Zo is het bijvoorbeeld voor de wet niet belangrijk of je stoelen lekker zitten of dat de audio het goed doet. Dat zijn comfortkwesties waar de APK check zich niet op richt.

Naast veiligheid en milieu wordt ook de registratie gecontroleerd.

Voor de veiligheid kijkt men onder andere naar de werking van de remmen, wielophanging, carrosserie en schokdempers. Daar naast zijn de verlichting en de banden onderwerp van inspectie.

Voor met milieu checkt de monteur de uitstoot en de werking van de katalysator. Dit laatste geldt uiteraard niet voor een elektrische auto. Voor het onderdeel registratie kijkt men naar de kilometerstand, de eigendomspapieren het chassisnummer en of de brandstof klopt met wat opgegeven is.

Iedere categorie kent een aantal vaste punten die onder de loep worden genomen. Ook de normen voor elke check zijn vastgelegd. Denk aan de dikte van plaatmateriaal dat door roest is aangetast, uiteraard het welbekende profiel van de banden, enz. Zo is een volledige keuring van de veiligheid en van de milieuaspecten van de auto gegarandeerd.

Als leek is het niet vast te stellen of de garage deze controles naar behoren uitvoert. Dat is een kwestie van vertrouwen.

Ook de prijzen die garages in rekening brengen en wellicht de meerprijs die onverwacht in rekening wordt gebracht, kunnen een punt van onzekerheid zijn.

Daarom kun je op de website een garage kiezen waar je van op aan kunt. Mocht er iets niet in orde zijn, dan is het risico niet voor jou. Dat is natuurlijk een veilig en zeker gevoel.

Bij Mijngarage.nl boek je gemakkelijk wat je nodig hebt. Zo vind je gemakkelijk een garage voor een APK in de buurt. Je kunt meteen alle prijzen vergelijken als je je kenteken en locatie invult.

De deelnemende garages monteren alleen kwaliteitsonderdelen die voldoen aan de eisen van de autofabrikant. En dit gebeurt voor de prijzen waarvoor een vaste afspraak is gemaakt. Dit geldt ook voor de APK. Deze prijsgarantie op APK neemt de onzekerheid hierover weg. Als de keuring of de daaruit voortvloeiende werkzaamheden onverhoopt tot meer blijken te kosten krijg je het verschil terugbetaald.

Wat zeggen de reviews?

De reviews zijn zeer positief. De gebruikers zijn tevreden over de manier waarop ze een betrouwbare garage kunnen uitkiezen in de buurt. Ook zijn ze tevreden over de prijs die ze hebben betaald en vooral over het feit dat ze niet voor verassingen konden komen te staan. Een belangrijk pluspunt dat veel genoemd wordt!

Het gemak van het maken van een online afspraak en de snelle service zijn twee andere punten die uit de recensies naar voren komen.

APK regelgeving 

Het uitvoeren van een APK keuring is geen sinecure. Garages die herhaaldelijk niet voldoen aan de wettelijke eisen mogen dan ook geen APK’s meer uitvoeren. Maar daarmee zijn alleen de allerslechtsten uit het systeem gehaald. Je hebt daarmee geen garantie op de prijzen en kwaliteit van de andere bedrijven.

Bekijk het handboek dat de RDW hiervoor opgesteld heeft maar eens om te zien hoe uitgebreid de regelgeving is. Het handboek is te vinden op https://apk-handboek.rdw.nl/personenautos en is een uitwerking van de APK regelgeving zoals die bij wet is vastgelegd.

De wet waar de regels op gebaseerd zijn is de Wegenverkeerswet 1994, die natuurlijk continu aanpassingen en vernieuwingen ondergaat. Dat geldt ook voor het Handboek. Immers, de techniek staat niet stil en vele zaken die nu gewoon zijn in onze voertuigen, bestonden toen alleen nog maar op de tekentafel

Het is dus logisch dat niet iedere beunhaas of amateur garagist zomaar een APK check mag uitvoeren.

Gelukkig hoef je het risico van een slechte garage of een onverwacht hoge rekening niet te lopen met mijngarage.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie