Afbeelding
Lekdetectie

Alles dat je moet weten over lekdetectie in je huis

5 juli 2021 om 08:16 Partnercontent

Een lekkage in je woning kan lelijke schade veroorzaken. Het ziet er niet alleen vervelend uit maar kan ook nare gevolgen hebben voor de woning zelf. Een lek beschadigt allerlei materialen en zorgt voor rot. Daarom is het belangrijk om snel en efficiënt de oorsprong van de lek te vinden. Dat gebeurt door lekdetectie. Soms is het misschien simpel om te ontdekken waar de oorzaak van een lek zit, maar dat is niet altijd het geval. Is er bijvoorbeeld een lek aanwezig in je dak? Dan is het een specialistische klus om de oorzaak van het lek te vinden.

Wat is lekdetectie?

Lekdetectie is simpelweg het opsporen van een lekkage. Het gaat dan met name om het vinden van de oorzaak, en niet het gevolg. Een muur die schimmelt? Dat is het gevolg van een lek, en betekent niet dat de lek direct daarachter zit. Vaak is een lekkage misschien redelijk eenvoudig te vinden maar soms is lekdetectie de enige manier om te voorkomen dat je de hele muur open moet trekken.

Verzekeren tegen lekdetectie

Het is belangrijk om te weten dat je in de meeste gevallen niet hoeft te besparen op lekdetectie. Als je een woonhuis in je bezit hebt, dan heb je ongetwijfeld ook een opstalverzekering. De opstalverzekering dekt onder andere schade aan goederen die vastzitten in je huis. Je kunt dan denken aan verwarming, sanitair maar ook schuren en leidingen. Je bent in veel gevallen ook gewoon verzekerd tegen waterschade, ook als het komt door iets in het huis dat niet functioneert. De kosten van lekdetectie worden dan ook in de meeste gevallen gedekt: hoe moet je anders het probleem aanpakken en de schade beperken?

Zoek een lekdetectiebedrijf

Er zijn gespecialiseerde bedrijven die je kunnen helpen met een lek in je woning. Een lekdetectiebedrijf spoort niet alleen de lek op maar kan je ook goed helpen met het oplossen ervan. Ze weten bovendien als de beste wat voor soorten lekken er kunnen zijn. Je kunt onder andere te maken hebben met:

? badkamerlekkage
? daklekkage
? kelderlekkage
? leidinglekkage
? rioollekkage
?  plafondlekkage

Het zal je verbazen hoeveel verschillende soorten lekkage er zijn. En dit is slechts een kleine greep eruit! Geen wonder dus dat zoveel mensen er niet zelf uitkomen als er sprake is van een lekkage. Wees daarom niet bnag om je simpelweg te beroepen op je verzekering. Die heb je immers niet voor niks!

De oorzaak vinden

Bij lekdetectie ligt de focus dus op het vinden van de oorzaak van een lek. Dat kun je in sommige gevallen zelf, maar het is goed om te realiseren dat een lek vaak meerdere oorzaken kan hebben. Het kan bijvoorbeeld door weersomstandigheden komen en een paar plekken hebben waarop het manifesteert in de woning. Met lekdetectie en de juiste oplossingen kun je voorkomen dat een plek van een lekkage een zwakke plek in de woning wordt. Een goede specialist kan lekkage niet alleen vinden maar ook oplossen!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie