Afbeelding
Foto door form PxHere

Wist je dat de zon in Amersfoort wel 1550 uur schijnt?

29 juni 2021 om 13:09 Partnercontent

De meeste zonuren zijn er uiteraard in de zomer. Het klinkt dan ook logisch als we zeggen dat met name in de maanden mei, juni en juli zonnepanelen het meeste opleveren. Maar wist je dat zonne-energie ook opgewekt wordt als het bewolkt is?

Het is zelfs zo dat in mei er nog meer energie opgewekt wordt. Dat komt omdat dan de temperatuur wat lager is. Dus niet alleen komende juli maar ook met augustus en september in zicht, is nu zonnepanelen plaatsen een goed idee.

Liever iets koeler

Zonnepanelen houden meer van zonnige koele dagen dan van extreme hitte. Dat komt omdat de elektrische geleiding in de zonnecellen beter verloopt bij kou dan bij hoge temperaturen. Het is zelfs zo dat elke tien graden temperatuurstijging voor een daling van zo’n 5 procent stroomopbrengst zorgt. Zonnige winterdagen zijn dus nog steeds prima.

Maar zonnepanelen houden ook erg van zonuren. Daarom is het plaatsen van zonnepanelen in Amersfoort zo’n goed idee. Als je weet dat de zon er gemiddeld 1550 uur per jaar schijnt en dat er ook nog voldoende zonne-energie opgewekt wordt op bewolkte dagen, kun je dus flink besparen. Wist je trouwens dat ruim 60 procent van de stroom die we in Nederland opwekken komt uit het zogenoemde diffuus licht. Dat is indirect zonlicht, bijvoorbeeld bij bewolking.

Wat de opbrengst van zonnepanelen precies is, hangt niet alleen af van het aantal zonuren maar ook met de stand van de zon. Zo levert een zonnig uurtje begin van de middag in februari minder op dan een uurtje zon op het zelfde tijdstip in mei als de zon veel hoger staat en er dus een betere lichtinval is. Maar tel je een heel jaar alles op, met een gemiddelde installatie van 12 zonnepanelen, dan kun je in Amersfoort gewoon heel gemakkelijk zo’n 2.750 kWh aan stroom opwekken.

Andere invloeden? 

Naast het aantal zonne-uren en de stand van de zon, zijn er nog meer factoren die invloed hebben. Ook het dak zorgt voor meer of minder zonlicht opvang. Het ideale dak heeft een hellingshoek van 36° en ligt pal op het zuiden. Daken op het zuidwesten of zuidoosten, hebben overigens nog steeds ook een zeer goede opbrengst.

De zonnepanelen zelf, en dan met name het vermogen en het aantal zijn ook belangrijk. Daarbij geldt hoe hoger het vermogen, hoe hoger de opbrengst. Dat vermogen wordt bij zonnepanelen uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het meest gangbare vermogen is 295 Wp.

Duurzaamheidslening in Amersfoort

Helaas zijn de subsidies voor zonnepanelen niet meer van toepassing in de gemeente Amersfoort. Maar ben je eigenaar van een woning, dan kun je wel een duurzaamheidslening afsluiten, mits de gemeente op dat moment de financiële middelen heeft. Deze lening zorgt er voor dat je alsnog tegen gunstige voorwaarden zonnepanelen kunt laten installeren. En vergeet ook niet dat als je energie teruglevert, je ook nog eens de btw terug kunt terugvragen op zowel de zonnepanelen als de installatie. Dat zorgt toch voor een flinke besparing. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie