Gratis gezondheidscheck voor bezoekers van de Voedselbank in Amersfoort

13 oktober 2022 om 14:48 Overig Deel je nieuws

De Gemeente Amersfoort, Voedselbank Amersfoort, MBO Amersfoort, GGDrU, Leefstijlcoaching Amersfoort en &niped hebben de handen ineengeslagen om de bezoekers van de Voedselbank in Amersfoort kosteloos inzicht in hun gezondheid te geven. Dat doen ze met de Persoonlijke Gezondheidscheck. Bezoekers kunnen zich opgeven om deel te nemen aan de check waarmee ze inzicht krijgen in hun gezondheid en vitaliteit. Daarnaast zien ze wat hun eventuele risico’s zijn op het gebied van gezondheid en wat ze kunnen verbeteren.  

Na een succesvolle pilot begin dit jaar is in opdracht van de Gemeente Amersfoort een vervolg aan de actie gegeven. De partijen zien kansen om met de online vragenlijst en metingen van de Persoonlijke Gezondheidscheck en een nagesprek met leefstijlcoaches, de leefstijl van de deelnemers te verbeteren. De bezoekers kunnen zich tot eind december 2022 aanmelden voor deelname. Naast de samenwerking met de Voedselbank wordt er onderzocht of het mogelijk is om de check op andere plaatsen in Amersfoort aan te bieden.

Samenwerking met studenten 

Samen met behulp van de doktersassistenten in opleiding bij MBO Amersfoort worden de tests op verschillende dagen afgenomen. De studenten hebben voorafgaand geoefend om mensen te kunnen helpen met eenvoudig taalgebruik en helpen op locatie onder andere met het invullen van de vragenlijst en de bloedcontroles. Twee leefstijlcoaches gaan na het ontvangen van de resultaten met de deelnemers in gesprek om de uitslagen van de test te bespreken en deelnemers zo nodig door te verwijzen. 

Kosteloos inzicht 

De Persoonlijke Gezondheidscheck is de autoriteit op persoonlijke preventie in Nederland en geadviseerd door huisartsen en gezondheidsfondsen. De wetenschappelijk onderbouwde check geeft deelnemers met een online vragenlijst en thuistests inzicht in hun gezondheid. Meer informatie is te vinden op www.persoonlijkegezondheidscheck.nl.  

Organisaties

Het project is in 2019 voor het eerst opgezet door apotheker Mark Slager, de Voedselbank in Amersfoort en de Persoonlijke Gezondheidscheck. Na de pilot is er, na een tussenstop door COVID-19, besloten om het project opnieuw op te starten. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met de Voedselbank Amersfoort, de Gemeente Amersfoort, Apotheek Orion, MBO Amersfoort, GGDrU, coaches Corine Resink en Esther Wiersma van Leefstijlcoaching Amersfoort, Adriana Israel arts-onderzoeker aan de Erasmus Universiteit en de Persoonlijke Gezondheidscheck, een product van kennisinstituut &niped.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie