Een islamitische begraafplaats.
Een islamitische begraafplaats. Gemeente Amersfoort

College in hoger beroep na verliezen kort geding over begraafplaats

24 november 2023 om 21:01 Maatschappelijk

AMERSFOORT De gemeente gaat in hoger beroep om toch een islamitische begraafplaats in Hoogland-West te realiseren. De rechter besloot op 17 november in een kort geding dat Amersfoort verkeerd had gehandeld bij de voorgenomen ruil en verkoop van een lap grond. Het stadsbestuur had ook andere partijen een kans moeten geven.

door Jeroen de Valk

Het college van b & w schakelde hierop een deskundige in, die besloot dat een gemeente wel degelijk de bevoegdheid heeft om een bepaald terrein te verwerven, als daar dringende redenen voor zijn. In dit geval gaat het om een locatie die de stad bij uitstek geschikt acht voor een islamitische begraafplaats.

MOTIVATIE

De eigenaar was volgens het college in de stad ‘de enige partij die grond in bezit had die voldeed aan de randvoorwaarden voor de islamitische begraafplaats en die bereid was de grond te verkopen onder voorwaarden die voor de gemeente acceptabel waren’. Bij een openbare selectieprocedure ‘wordt de beleidsruimte overgelaten aan de markt’, met ongewisse gevolgen.

De rechter stelde Amersfoort in het ongelijk, vanwege het Didam-arrest; dit schrijft voor dat een overheidsinstantie bij verkoop van onroerend goed – en dus ook percelen – geen andere partijen mag uitsluiten. Maar volgens het magazine Binnenlands Bestuur kan een gemeente hier onderuit komen met ‘een behoorlijke motivatie’, of indien de koper kan worden beschouwd als ‘een voor de hand liggende partij’. Dat laatste zal het stadsbestuur aanvoeren bij het hoger beroep.

PROFESSOR DR. IR.

De deskundige is niet de eerste de beste: professor dr. Ir. A.G. (Arjan) Bregman, auteur van een vaak geraadpleegd werk over het Didam-arrest. In een brief aan de raad laat het college weten dat het vooralsnog gewoon doorgaat met het traject. Daartoe behoort de inspraak van omwonenden, netjes volgens de Participatiegids. Immers: ,,Het college is van mening dat deze locatie bij de Bunschoterstraat de meest geschikte plek is.’’ 

Mocht de rechter ook in hoger beroep de claim van de stad afwijzen, ‘dan beraadt het college zich op andere manieren om de grond te verwerven’. 

Jeroen de Valk
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie