,,Als vrijwilliger geef je een positieve draai aan het leven van een ander", zegt Mathieu Haak.
,,Als vrijwilliger geef je een positieve draai aan het leven van een ander", zegt Mathieu Haak. Jaap van der Does

‘Je maakt de stad mooier als je omkijkt naar een ander’

6 november 2021 om 13:00 Maatschappelijk

AMERSFOORT Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. Indebuurt033 licht daarom maandelijks een vrijwilliger uit die zich inzet voor een Amersfoorts initiatief. Iedere maand heeft een ander thema, deze editie van oktober staat in het teken van: Ontmoeten. 


Mathieu Haak (30 jaar) is vrijwilliger bij Stichting Present Amersfoort. Mathieu: ,,De kans om een positieve draai te geven aan het leven van een ander was voor mij de reden om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Stichting Present. Als projectbegeleider begeleid ik een groep vrijwilligers die aan de slag gaat bij een inwoner met een hulpvraag. Deze groep vrijwilligers, dat kan een voetbalteam, studentenvereniging zijn of collega’s, willen graag hun handen uit de mouwen steken. Stichting Present koppelt het aanbod van deze vrijwilligers aan een praktische hulpvraag van een inwoner die is aangemeld door een professionele hulpverlener.”

MENSEN ZONDER NETWERK Als voorbeeld vertelt Mathieu over een inwoner die zelf geen mogelijkheden heeft om zijn tuin te onderhouden. En ook geen vrienden of familie om in te schakelen. ,,De tuin is overwoekerd en wordt een steeds groter probleem. De buren klagen en de postbode kan niet meer bij de voordeur komen. Ik ga bij de inwoner op bezoek en inventariseer de klus. Hoe kunnen we het beste helpen? Welk materiaal hebben we nodig? Samen maken we afspraken om de klusdag optimaal te laten verlopen. Op de dag dat de groep vrijwilligers aan de slag gaan, bespreken we vooraf nogmaals het doel van het project. Aan het eind van de dag bespreken we de ervaringen en het resultaat en sluiten we gezamenlijk af. Het fijne aan mijn vrijwilligerswerk is dat het goed te combineren is met mijn werk, gezin en eigen hobby’s. Ik geef aan wanneer ik wel en niet beschikbaar ben. Daar houden ze rekening mee. Voor een groep vrijwilligers geldt dat ze zelf aangeven wat ze willen doen en wanneer ze dit willen doen. Door het huis van een hulpontvanger binnen te stappen kom je in een wereld die je normaal wellicht niet ziet. Binnen Amersfoort zijn er veel inwoners die niet in staat zijn om grotere huishoudelijke taken op te pakken en geen netwerk om zich heen hebben waar ze op terug kunnen vallen. Al gauw zien deze mensen door de bomen het bos niet meer.”

We geven mensen weer een frisse start 


FRISSE START ,,Samen met de andere vrijwilligers kan ik echt iets betekenen voor mensen. Door een klus te klaren, geven we de inwoner weer een frisse start. Het opruimen van een huis, het schilderen van een woonkamer geeft direct resultaat. Dat maakt het vrijwilligerswerk ook zo tastbaar en concreet.”


door Saskia Turk-Kruyssen 

Stichting Present is altijd op zoek naar vrijwilligers. Aanmelden kan ook als groep, bijvoorbeeld met vrienden, collega’s of met een gezin.
Meer informatie over Stichting Present Amersfoort: https://stichtingpresent.nl/amersfoort/ 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie