Chris Bernasco is vrijwilliger bij bewonersinitiatief Duurzaam Amersfoort-Zuid. ,,Wij helpen buurtgenoten te verduurzamen."
Chris Bernasco is vrijwilliger bij bewonersinitiatief Duurzaam Amersfoort-Zuid. ,,Wij helpen buurtgenoten te verduurzamen." Liesbeth van Asselt

Vrijwilligers zetten zich in voor een duurzamer Amersfoort-Zuid

9 oktober 2021 om 09:00 Maatschappelijk

AMERSFOORT Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. Indebuurt033 licht daarom maandelijks een vrijwilliger uit die zich inzet voor een Amersfoorts initiatief. Iedere maand heeft een ander thema, deze editie staat in het teken van: Duurzaamheid.

Chris Bernasco is vrijwilliger bij bewonersinitiatief Duurzaam Amersfoort-Zuid. Chris: ,,Wij zijn zelf allemaal bewoners van Amersfoort-Zuid en wij helpen en stimuleren wijk- en buurtgenoten te verduurzamen. We weten allemaal wel wat van duurzaamheid, maar we zijn geen deskundigen of specialisten.” Het platform organiseert bijvoorbeeld inspiratieavonden, waarbij buurtbewoners die wat hebben gedaan op het gebied van duurzaamheid daarover vertellen. ,,We hebben verschillende mensen gehad die gingen verbouwen, dat is een mooi moment om je huis te verduurzamen”, legt Bernasco uit. ,,Maar hoe kun je dat nou aanpakken? Daar maken we dan het thema van waar zo’n avond om draait.” 

INFRAROODCAMERA Onderwerpen die worden besproken zijn bijvoorbeeld vloerisolatie en groene daken. ,,Je hoeft niet per se uit Amersfoort-Zuid te komen om mee te doen, maar het geeft wel iets meer buurtgevoel. En je komt als bewoner van dit deel van Amersfoort ook dezelfde dingen tegen, omdat er veel woningen staan uit dezelfde periode. Bovendien is de betrokkenheid met elkaar groter als je in dezelfde buurt woont. Andere wijken in Amersfoort hebben ook dit soort initiatieven. ,,Een andere activiteit van het bewonersplatform is het maken van warmtescans, die vaak het startpunt zijn voor het energiezuiniger maken van een woning. ,,In de winter richten we een infraroodcamera op je huis. Belangrijk daarbij is om binnen goed te stoken en dat het buiten behoorlijk koud is. Zo’n scan laat je zien waar je huis goed is geïsoleerd en waar er warmte weglekt. Zo heb je iets meer kennis vanwaar je dingen kan gaan aanpakken.”

We proberen mensen steeds een stukje vooruit te helpen

Verder komen onderwerpen als biodiversiteit in de tuin, deelauto’s en meer groen in de buurt aan de orde. ,,We proberen mensen steeds een stukje vooruit te helpen”, aldus Bernasco. Het vrijwilligerswerk is voor hem niet alleen belangrijk, het is ook gezellig. ,,Ik heb inmiddels veel meer contact met mensen in mijn buurt. Met buren of buurtgenoten voer ik gesprekken over duurzaamheid of andere zaken. Bovendien is het ook gewoon leuk om een project op te tuigen en dingen samen met anderen te doen.” Zelf heeft Bernasco het gevoel dat er op het gebied van duurzaamheid nog te weinig gebeurt op alle niveaus: bij bedrijven, overheden, burgers en consumenten. ,,Maar je moet niet onderschatten hoeveel invloed je hebt als burger. Politici gaan vaak pas wat doen als ze voelen: ‘mensen vinden dit belangrijk’. Als burger en vrijwilliger kun je op dit gebied best veel bereiken. We merken ook dat de belangstelling voor onze nieuwsbrief en facebookpagina groeit. Mensen uit Amersfoort-Zuid die willen aansluiten zijn van harte welkom.”

door Annemiek Brumsteede

Meer informatie over Duurzaam Amersfoort-Zuid lees je op: duurzaamamersfoortzuid.nl, www.facebook.com/duurzaamamersfoortzuid/..

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie