,,Het is onze intentie om verschillende culturen, maar ook jong en oud hier te verbinden."
,,Het is onze intentie om verschillende culturen, maar ook jong en oud hier te verbinden." Simon Lamme

Elkaar ontmoeten in Het Huis van Bartels

29 september 2021 om 08:45 Maatschappelijk

AMERSFOORT Nieuwe mensen ontmoeten, samen activiteiten ondernemen en letterlijk van andere culturen proeven. Het kan al jaren bij Het Huis van Bartels in Liendert, waar bewoners uit die wijk en Rustenburg meerdere keren per week bijeenkomen in een groene omgeving. Momenteel maken de vele enthousiaste vrijwilligers zich klaar voor de Week van de Ontmoeting in Amersfoort, waarin ze op 1 en 8 oktober een high tea houden.

Een gezellige bedoening, deze woensdagochtend in Het Huis van Bartels. In de keuken bereidt Hafida (50) Marokkaanse pannenkoeken voor de lunch, in de moestuin zorgt een dame met een trommel voor nazomerse klanken en binnen in de kas naait Khadija ondertussen geconcentreerd door aan het verstellen van een broek. Het is een mengelmoes van activiteiten die kenmerkend is voor Het Huis van Bartels, gevestigd ineen kas achter het PRO33college aan de Wiekslag. ,,We zijn hier in onze huiskamer, een multifunctionele ruimte waar we diverse activiteiten ondernemen”, vertelt bestuurslid Paul Liklikuwata. ,,Zoals naaien inderdaad, maar ook koken - elke vrijdag hebben we een openbare lunch, schilderen en tuinieren. Maandelijks hebben we een repaircafé, waar gepensioneerde techneuten kapotte spullen van buurtbewoners repareren.”

VERBINDEN Een hoogtepunt is de wekelijkse maaltijd, betaalbaar én gezond, voor wijkbewoners in het sociaal wijkrestaurant Eetkamer van Bartels. ,,Onze vier kookteams - Marokkaans, Turks, Indisch en Nederlands - maken dan een driegangenmenu. En dat voor slechts vijf euro per persoon, zodat we het laagdrempelig houden. Leuk is ook dat de bediening bestaat uit scholieren van onder meer het PRO33college. Het is onze intentie om verschillende culturen, maar ook jong en oud hier te verbinden.” Greet (71) en Adrie (69) zijn al jaren trouwe gasten van het wijkrestaurant. Greet: ,,Ik vind het heel leuk en gezellig. Een praatje maken met mensen die bij je aan tafel zitten, van culturen proeven die je nog niet kent. En ze kunnen heel goed koken, echt heerlijk. Na afloop staan we allemaal te applaudisseren.” Adrie: ,,Veel mensen die mee-eten wonen alleen, net als ik. Dan is het fijn om op een vaste avond in de week mensen te ontmoeten, gezellig te praten en lekker te eten. Het is een heel sociaal gebeuren. Sommige mensen die ik ontmoet kom ik later weer tegen in de supermarkt, hartstikke leuk. En het is betaalbaar. Niet iedereen kan uit eten, maar hier wel. We hebben het door corona anderhalf jaar moeten missen, maar gelukkig begint het in januari weer.”

We maken geen onderscheid in waar je vandaan komt en welke geloofsovertuiging je hebt. Iedereen is hier welkom

IEDEREEN IS WELKOM Paul hoort het instemmend aan. ,,Mensen komen hier voor het eerst, proeven de sfeer en zeggen: ik kom volgende keer weer. Voor ze het weten raken ze ingeburgerd. Respect staat bij ons bovenaan. We maken geen onderscheid in waar je vandaan komt en welke geloofsovertuiging je hebt. Iedereen is hier welkom. En we proberen je in je kracht te zetten. Heb je ergens passie voor of ervaring in? Dan zoeken we daar activiteiten bij.” Mooi voorbeeld is Catherine (80), coach van de kunstgroep, in wie Paul meteen een kunstenares zag. ,,Drie jaar geleden zijn we in Amersfoort komen wonen”, vertelt Catherine. ,,We kenden nog niemand, dus het enige wat ik wilde was mensen ontmoeten. Ik kwam bij Het Huis van Bartels, zag een oudere man schilderen en zei: dat wil ik ook! Hij zei: ‘dan kom je er gewoon gezellig bij, toch?’ Heel waardevol, al die nieuwe contacten en activiteiten. Het houdt ons jong en nieuwsgierig.” 

Tekst gaat verder onder de afbeelding


,,Mensen komen hier voor het eerst, proeven de sfeer en zeggen: ik kom volgende keer weer”, zegt Paul Liklikuwata. (Foto: Thijs Tomassen)

Dat kan Hafida van de Marokkaanse kookgroep beamen. ,,Dit is mijn tweede thuis. Ik heb hier heel veel lieve mensen ontmoet. Het mooie is: we leren van elkaar door met elkaar te praten.” Paul: ,,Dit is een wijk met meer dan tachtig culturen en dat weerspiegelt zich in de vrijwilligers en bezoekers die hier komen. Culturen komen hier samen en dat verrijkt.”

door Thijs Tomassen

Dit artikel kwam tot stand door een samenwerking tussen Gemeente Amersfoort en De Stad Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie