Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

Als je nodig moet!

29 september 2021 om 11:15 Column

We mogen weer iets meer nu die anderhalve meter is verdwenen. Dat is overal goed te zien op de volle terrassen en aan de vele uitgelaten bezoekers. Heerlijk, lekker aan een biertje, wijntje, vruchtensapje, cappuccino of verse muntthee. Zie een groepje jongelui genieten van deze laatste zonnige dag, het ene na het andere kannetje bier wordt binnen de kortste keren in de dorstige kelen gegoten. Ook wordt er stevig gerookt en vliegen hier en daar nonchalant weggeschoten sigarettenpeuken door de lucht het plein op.  

Uw stukkiesschrijver, géén liefhebber van plantaardige gehaktbal, slaat het met gemengde gevoelens gade en we besluiten een paar stoeltjes verderop te gaan zitten. Naast ons een zwijgend stelletje, hun blik strak op het schermpje van hun iPhone, kijken niet op of om als het serveerstertje hun drankjes op tafel zet. Dit verschijnsel zie je steeds vaker en vraag me af of dit het nieuwe terrasbezoek 2.0 gaat worden. Voor de bediening is dit volledig opgaan in je schermpje niet iets om vrolijk van te worden, heb met ze te doen als ze op deze manier totaal worden genegeerd.

Heb zelf nooit mijn telefoon bij me want je voelt je toch opgelaten als je wordt gebeld en je een gezellig gesprek moet onderbreken. Bovendien ben ik er effe lekker tussenuit, bewust onbereikbaar voor iedereen. 

Het mobieltje thuislaten was die middag echter toch bijna een behoorlijke miskleun. Lekker aan het bier gezeten en op oudere leeftijd moet je dan wat vaker naar het toilet. Bij het urinoir staat een rij en ik vraag wat er aan de hand is. ‘Je moet een QR-codelaten zien’, zegt de man die voor me staat. ‘Nee, hè!’ roep ik in paniek terwijl ik mijn plasje krampachtig probeer op te houden. Heb geen telefoon bij me want op het terras was die code toch niet meer nodig. Heb ik echt een soort ‘plascode’ nodig om mijn blaas te legen? 

Word stapelgek van weer een regeltje waar ik aan moet voldoen, weet me ondertussen geen raad daar vlak voor het verlossende maar onbereikbare toilet. Hoop dat demissionair minister Hugo de Jonge, al is het maar één keer, in zo’n zelfde situatie verzeild raakt.

De nood wordt steeds hoger, ik moet iets bedenken om toch naar binnen te kunnen. ‘Als ik na het plassen een briefje van vijf op het schoteltje leg mag ik dan alsjeblieft van het urinoir gebruik maken?’, vraag ik samenzweerderig. Achter mij staat niemand en als de man voor me het toilet induikt, kijk ik smekend naar de dame achter het tafeltje. Ze lijkt te twijfelen maar als er verder niemand binnenkomt, knikt ze haast onopgemerkt. De toiletjuffrouw strijkt over haar gouden hart. Leg meteen het geld op haar schoteltje, geef een kushandje en binnen twee seconden heb ik de broek omlaag. Een enorme zucht van opluchting klinkt er door het toiletgebouw, gelukt, net op tijd bij de pisbak waar ik met uiterste precisie op het vliegje in de toiletpot mik!   

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie