Afbeelding
Sarah Kwaish Alfraji

Kunst op het stadhuis opent met ‘Windows of Hope’

18 september 2023 om 17:24 Kunst

AMERSFOORT Sinds 15 september is ‘Windows of Hope’ van internationaal kunstenaar én Amersfoorter Sadik Kwaish Alfraji te zien in de raamtentoonstelling op het stadhuis. In een serie raamprojecten ziet men door de ogen van vier kunstenaars één van de vier thema’s uit het coalitieakkoord 2022-2026. Alfraji start als eerste met het thema ‘Welzijn en sociale rechtvaardigheid’. Zijn kunstwerk is tot begin december dag en nacht te zien op de ramen boven de ingang van het stadhuis.

Voor het thema ‘Welzijn en sociale rechtvaardigheid’ heeft Sadik Kwaish Alfraji een groep vliegende vogels getekend. De vogels zijn allemaal verschillend maar vliegen samen door de lucht, net zoals alle verschillende mensen die in Amersfoort samenleven. Elke vogel is een afzonderlijk dier, maar samen in de lucht maken ze een mooi en harmonieus geheel.

Met dit kunstwerk denkt de kunstenaar terug aan zijn jeugd in Irak. In Bagdad waren er veel duivenfokkers en zag hij vaak grote groepen vogels vliegen boven zijn huis. De vogels nestelden in grote kooien op de daken. Ze werden goed verzorgd en iedere dag losgelaten om in groepen vrij rond te vliegen, een blije herinnering. Hoe goed het met de vogels ging, was net zo belangrijk als hun vrijheid. 

In het coalitieakkoord 2022-2026 staan bij dit thema de plannen voor Amersfoort als inclusieve stad. Waar mensen zichzelf kunnen zijn en zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Een stad waar niemand uitgesloten wordt en waar een eerlijke verdeling is van hoe goed het met mensen gaat. Voor de andere thema’s uit het coalitieakkoord ‘Goed leven binnen de grenzen van onze aarde’, ‘Een thuis voor iedereen’ en ‘Goed samenspel en in gesprek’ selecteert curator Rianne Groen nog drie kunstenaars.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie