Afbeelding
Saskia Berdenis-van Berlekom

Boek ‘Amersfoort festivalstad’ troost in festivalloze zomer

8 mei 2020 om 20:15 Kunst

AMERSFOORT Nu het coronavirus ervoor gezorgd heeft dat er deze zomer geen festivals gehouden kunnen worden, is er voor de festivalliefhebber gelukkig toch nog wat te genieten: op 13 mei verschijnt het boek ‘Amersfoort festivalstad’, waarvan Riekje Hoffman de initiatiefneemster is. Zij verzamelde een team van schrijvers en fotografen om zich heen, en legde contact met uitgeverij Nabij Producties om het boek te realiseren.

Na jaren van voorbereiding kwam het boek begin dit jaar in een stroomversnelling, met als resultaat dat het nu eindelijk verschijnt. ,,Ik maakte een sprongetje van blijdschap toen ik hoorde dat het boek er bijna was," vertelt Riekje. Riekje heeft, samen met haar man Leejo van Putten, heel veel betekent voor de groei van het festivalleven in Amersfoort. Als pioniers van het Poppenfestival brachten ze het theater naar de straten. Dit soort eerste stappen bleken baanbrekend te zijn en heel bepalend voor de ontwikkeling die Amersfoort doormaakte de afgelopen vijftig jaar. Leejo overleed op 7 juni 2018, en het was voor Riekje daarom des te belangrijker dat dit boek er kwam. ,,Maar het is absoluut niet alleen een hommage aan hem," benadrukt Riekje. ,,Het boek is juist een eerbetoon aan al de mensen die de festivals mogelijk maken."

Dat er bij het organiseren van welk festival ook heel veel komt kijken, en dat er heel veel handen uit de mouwen gestoken moeten worden, komt in het boek uitgebreid aan de orde. Maar wat vooral van elke bladzijde afspat, is het plezier dat iedereen beleeft bij het voorbereiden, het neerzetten en natuurlijk ook bij het bezoeken van de festivals. Talloze vrijwilligers geven een uniek kijkje in de wereld achter de schermen.

HISTORIE Dat juist Amersfoort zo’n festivalklimaat heeft gekregen, heeft te maken met verschillende factoren. Zo ontstonden de eerste initiatieven bij de studenten van Middeloo en de Akademie voor Beeldende Vorming in de jaren zeventig. Beide opleidingen zijn uit Amersfoort verdwenen maar de geest die in die jaren werd losgelaten, ging niet meer terug in de fles. Ook speelde een rol dat er in Amersfoort plekken waren waar je als jongere gewoon lekker je gang kon gaan. Meters maken, onderuitgaan en weer opkrabbelen, contacten leggen; in Amersfoort kon en kan het. Het is voor het ontwikkelen van een bruisend festivalklimaat van onschatbare waarde geweest, en zal ook in de toekomst van cruciaal belang zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie